Kartläggning av den svenska sexköpsmarknaden på internet: del 1

Realstars har gjort en kartläggning av den svenska sexköpsmarknaden på internet. En cynisk marknad där kroppar säljs och bedöms som vilken vara som helst. Denna kartläggning presenteras i en serie artiklar. Nedan presenteras del 1.

Vilken omfattning har den svenska sexköpsmarknaden på internet?

Enligt Polisens uppgifter så läggs det varje dag ut mellan 200 och 300 annonser på internet där män och kvinnor erbjuder sexuella tjänster. I genomsnitt träffar en sexsäljare mellan tre till tio sexköpare per dygn. Genom att räkna ut medeltalet av ovanstående siffror så kunde Kalla Fakta presentera att cirka 250 000 personer köper sex på internet i bara Stockholmsområdet. En oroväckande hög siffra. Av dessa får polisen tag på ungefär en sexköpare per dag. ”En droppe i havet”, säger Simon Häggström, polis i Stockholms prostitutionsgrupp (Hökerberg, 2013-11-15).

Ett vanligt antagande är att det är äldre män som köper sex. Men faktum är att medelåldern på manliga sexköpare är 30 år. Denna ålder som Kalla Fakta tagit fram genom observation av 11 000 mail mellan sexköpare och sexsäljare, är betydligt lägre än åldern, 45 år, som vanligtvis framkommer i undersökningar om sexköpare. (Fredriksson, Björk & Anjemo, 2013).

Att lägga ut en falsk sexannons på internet verkar vara ett vanligt sätt för att ta reda på hur stor efterfrågan för sexköp på internet är. Kalla Faktas reporter utgav sig för att vara en 14 årig flicka som sålde sex. Under fem dagar så svarade cirka 50 personer på annonsen. Efterfrågan på att ha sex med barn är alltså stor. (Recabarren, 2014). Ännu större respons fick 19 lokala P4 kanaler när de publicerade en påhittad annons där en kvinna erbjöd sex till försäljning. Under en vecka fick de närmare 1 000 unika mail och telefonsvar (Boo & Degerman, 2009) .

Omfattningen av sexhandeln på internet är enorm, sett till den extremt höga efterfrågan och alla de annonser som ligger ute på internet. Det vi ser är ändå bara en liten del av handeln, med bakgrund av att mörkertalet av både sexsäljare och sexköpare är stort, eftersom prostitution och människohandel är brott som sällan anmäls av inblandade parter utan upptäcks genom spaningsarbete. Dessutom grundar sig beräknade siffror kring internet-sexhandelns omfattning på den del av sexköpsmarknaden på internet som vi har vetskap om.

Förfrågningarna efter ”nya tjejer”, en viss ålder, etnicitet, hårfärg, klädsel eller andra sexuella önskemål är också stor (Claude, 2010). Dessa specifika önskemål i kombination med den höga efterfrågan driver fram ett brett utbud av människor på sexhandelsmarknaden. Det är där prostitution och trafficking möts. Utbudet av prostituerade matchar inte den höga efterfrågan. Därför tvingas och luras människor dagligen till att säljas på marknaden som sexslavar. För att bekämpa trafficking och prostitution måste man arbeta förebyggande för att stoppa efterfrågan av sexköp.

Bianca Hällås

Relaterade artiklar:
Kartläggning av den svenska sexköpsmarknaden: del 2
Kartläggning av den svenska sexköpsmarknaden: del 3

Be Sociable, Share!