Hotel Flora först ut som Fair Sex-hotell

Fair sex hotellVid Grönsakstorget i Göteborg ligger det familjeägda Hotel Flora. Hotellet blir först i landen med det tydliga ställningstagandet: ”This is a Fair Sex hotel”. Fair Sex-stämpeln är framtagen av RealStars och visar att hotellet aktivt arbetar mot sexhandel och trafficking. Budskapet ”This is a fair sex hotel” finns tryckt på hotellets nyckelkort och i infopärmen kan gästen läsa mer om vad arbetet med RealStars innebär.

– Det innebär en trygghet för både våra gäster och vår personal att vi är så tydliga med vår policy. Att vi har valt att så öppet visa vårt ställningstagande gör det betydligt enklare för personalen att hantera en misstänkt situation. Reaktionerna från både gäster och personal har varit oerhört positiva, långt över förväntan, berättar Carina Högberg VD på Hotel Flora.

Reklambyrån Paradigm har utarbetat konceptet för hotell med olika sätt att kommunicerar nolltolerans mot trafficking.

Sexhandel inom besöksnäringen

Sexhandel på hotell är ett känt problem. I Sverige är storstäderna mest drabbade. I en artikel publicerad förra veckan kan du bland annat läsa om hur var fjärde sexköp sker på hotell. Det händer mycket med medvetenheten kring frågan, ändå har det pratats förhållandevis lite om sexköp och trafficking i besöksnäringen i Sverige. Fair Sex-stämpeln är ett initiativ som hjälper hotellen att positionera sig och berätta för omvärlden att de jobbar praktiskt för att avvärja brott. Märkningen fungerar som stöd för hotell som vill ta socialt ansvar. Carina Högberg berättar:

–   För att öka personalens medvetenhet har vi tagit fram en checklista över ett antal tänkbara scenarier. Den ger exempel på hur vi kan och ska agera. Det är oerhört svårt att veta när det rör sig om sexköp men det finns tydliga tecken som man ska vara extra vaksam på. Att samtliga gäster kan legitimera sig är oerhört viktigt.

Fair Sex-märkningen är också ett viktigt steg för RealStars som hela tiden arbetar på bred front för att förebygga trafficking och sexhandel. Näringslivet kan spela en stor roll i arbetet att förebygga trafficking och Realstars samarbetar med olika branscher inom Business Against trafficking.
Vi är otroligt glada över det positiva bemötandet och att allt fler aktörer ser sitt samhällsansvar i en fråga om mänskliga rättigheter. Det rör oss alla.

Realstars riktar stort tack till Paradigm och Hotel Flora för att vi kunnat lansera Hotels Against Trafficking.

Malin Roux Johansson

Be Sociable, Share!