Engagemang mot sexköp under idrottsevenemang i Åre och Östersund

I samband med Alpina VM i Åre samt VM i Biathon (skidskytte) i Östersund 2019 drev Länsstyrelsen i Jämtlands län en kampanj mot sexköp och prostitution. Det är välkänt att problematiken ökar i samband med större evenemang och RealStars har exempelvis lyft frågan under skid-VM i Falun 2015 och ett flertal fotbollsmästerskap. För att inspireras har vi bett Jenny Einebrant som är samordnare för arbetet mot mäns våld mot kvinnor inom Länsstyrelsen att svarar på några frågor om initiativets bakgrund och resultat.

Vilken typ av förberedelse genomfördes i Östersund och Åre innan VM förra året i syfte att förebygga prostitution och människohandel?
Vi genomförde utbildningsinsatser till polis och socialtjänstpersonal för att de skulle ha en ökad beredskap av ärenden under de två VM-arrangemangen i Åre och Östersund. Vi genomförde också informationsinsatser i Östersund respektive Åre till hela besöksnäringen där deltagare från VM-organisationerna, turistinformationerna, hotell och taxibolag medverkade. Vi tog fram en flyer (se bild) som delades ut till besökare på arrangemangen samt vid ankomster vid flygplats och tågstation. Flyern delades ut av personal från Länsstyrelsen, Kvinnojouren och polisen.

Hur fungerade samarbetet mellan besöksnäringen och myndigheter?
Det fungerade bra. Till en början fanns funderingar inför varför vi skulle göra dessa insatser och att det kanske skulle vara ett tråkigt inslag i de annars glädjefyllda arrangemangen men efter att tagit del av andras erfarenheter från ex VM i Falun så tog organisationerna problematiken på allvar och genomförde också egna utbildningsinsatser om sexköpslagen till volontärer.

Vad var absolut den viktigaste lärdomen?
Att besökare var positivt inställda till att vi gav information om den svenska modellen med sexköpslagen!

Vilket resultat gav arbetet?
Att all uppmärksamhet i media gjorde att inte en enda annons om prostitution gick att finna under VM perioden.

Jenny Einebrant
Samordnare
Mäns våld mot kvinnor
Länsstyrelsen Jämtlands län

Vill du utveckla hållbarhetsarbetet på din arbetsplats eller företag för att inkludera frågor gällande trafficking och sexuell exploatering? Hör av dig till info@realstars.eu eller läs mer här.

 

Be Sociable, Share!