Vi som människor är helt beroende av varandra oavsett var i världen vi föds

RealStars har tre nya svar, den här gången från Carl-Martin ”Sture” Vikingsson. Sture har förflutet som sångare i bandet Svenska Akademien och är nu aktuell i Stures Dansorkester som släpper ny skiva i januari 2011. Sture jobbar som låtskrivare, artist och pedagog. Stures hemsida och blogg hittar du här.

1- vad tycker du är viktigt i livet?

För mig är livet en resa och en möjlighet att lära mig mer om mig själv, om andra, om världen. Det betyder att jag vill jobba för en värld som är bättre än den vi lever i idag och att jag vill försöka bli en bättre människa, jag letar efter en väg där jag får utvecklas och förverkliga mig själv och samtidigt göra gott för andra. Jag tänker mig att det handlar om att sprida ringar på vattnet, att försöka sprida idéer, inspiration och alternativa förhållningssätt.

2- Vad skulle du vilja se mer av i samhället?

Jag skulle vilja se mer av en hållning där egenart tillåts och uppmuntras, samtidigt som det är givet att vi som människor är helt beroende av varandra, oavsett var i världen vi föds eller lever. En människa utan andra människor blir ingen människa. Det skulle, tror jag, handla mycket om att se konsekvenser av sitt eget handlande och sin egen konsumtion, att begripa att välstånd och välmående byggt på andras lidande inte är hållbart. Överlag skulle jag vilja se mer av social medvetenhet och helhetstänkande, en hållning där vi inser att sociala och ekologiska konsekvenser måste vara helt avgörande för våra handlingar, även när vi till exempel sysslar med business.

3- Har ”Fair Sex” som begrepp den plats den förtjänar i samhället och vilka viktiga utmaningar ser du är kopplade till det?

Verkligen inte. Sexualitet är ju i grunden något väldigt vackert, något av en gudagåva, men idag är den alltför ofta kopplad till utnyttjande och förtryck. Utmaningen ligger i att verka för andra värderingar, att tillåta sig att se saker litegrann från avstånd, med analytisk blick, för att sedan försöka omsätta nya idéer till verklighet här och nu. För mig har genusperspektivet varit otroligt inspirerande genom åren, jag tycker att det öppnat många dörrar, på många områden. Om vi ger oss själva möjligheten att öppet diskutera och ifrågasätta det rådande, är jag helt övertygad om att vi kan vara något bättre på spåren. Människan är ju en otroligt flexibel varelse, jag tycker vi ska se till att använda vår kreativitet på bästa sätt istället för att låta oss begränsas av giva roller eller vedertaget tänkande.

Be Sociable, Share!