Tre frågor till Ulrika Rogland 

RealStars intervjuar med jämna mellanrum personer som spelar en betydande roll inom områdena trafficking, prostitution och övergrepp. Nu har vi fått äran att få ta del utav Ulrika Roglands tankar kring sexualbrott och hur man kan arbeta mot dessa speciellt inom skolan. Ulrika Rogland är en utav dessa viktiga röster. Tidigare arbetade Ulrika som åklagare inom sexualbrott och uppmärksammades för sitt starka ställningstagande. Idag är Ulrika målsägandebiträde och sprider sin kunskap genom föreläsningar och utbildningar om grooming, sexualbrott mot barn och vuxna, våld i nära relationer och samverkan mellan myndigheter.

Du har haft olika roller inom rättsväsendet. Hur ser ditt arbete ut idag för att försöka bidra till att minska olika former av sexualbrott? I dag arbetar jag som målsägandebiträde, det vill säga att jag företräder dem som utsatts för brott. Jag föreläser och deltar i debatten kring dessa frågor samt har jag också precis blivit medlem i liberalerna. På dessa olika sätt fortsätter jag att påverka.  

Sexualbrottsfrågorna är svåra och känsliga. Vad vill du urskilja som de viktigaste att komma till rätta med för att vända utvecklingen på nätet? Mer utbildning för alla som arbetar med barn. På internet är barnen ensamma. Kunskap och en ständigt pågående diskussion om vad som händer där kan få barn och unga att berätta för vuxna och då kan vi också sätta stopp för exempelvis brott. Idag pratar nästan igen om dessa områden.  

Barn och unga är särskilt utsatta.  Vad har du för tips till oss på Realstars, som arbetar för Fair Sex skolor tillsammans med skolans personal och elever för att motverka överträdelser? Mitt tips är att ge råd. Få barn och unga att förstå att de inte gjort fel så att de vågar berätta. Sedan kanske framförallt också informera om att det finns hjälp att få och att det kommer bli bra igen. Tänk att få skolor att ha detta som en punkt man tar upp varje vecka – Hur har ni det på internet? Viktigt är också att prata om sex i allmänhet. Vad är ok och inte ok. Viktigt att klargöra vad som är ett övergrepp och att sex mot någons vilja är ett brott och aldrig ok!

Be Sociable, Share!