Tre frågor till Emil Jensen

Så var det dags för oss att ställa tre frågor till någon som vi tycker om. Denna gång föll turen på Emil Jensen – artisten med järn i många eldar. På Anti-traffickingdagen  på Moderna Museet fick vi chansen att lyssna på Emil som givetvis var ett mycket uppskattat inslag.

1. Vad gör dig lycklig?

Sweet loving, nära vänner, avlägsna vänner, skön och oskön kultur, meditativ långdistanslöpning, gott kaffe och genuint engagemang.

2. Vad skulle du göra för att göra världen till en bättre plats?

Jag har genom åren provat olika sätt att engagera mig. Det jag tror funkar bäst är all form av direkt aktion. Jag var för några år sen med i ett nätverk som heter Ingen Människa är Illegal som arbetar med att gömma flyktingar och hjälpa papperslösa rent konkret. Då kände jag att jag faktiskt gjorde världen till en bättre plats. Nu försöker jag i mitt yrke som artist uppmärksamma den slags grupper och stödja dem och inspirera dem som lyssnar på mig. Jag har ju access to the microphone som det heter och därmed också en stor möjlighet. Kanske rentav ett visst ansvar.

3. Vilka är utmaningarna i samhället för att komma åt trafficking och uttryck för unfair sex (olika former av övergrepp)?

Just nu tro jag framför allt det handlar om att lyfta fram frågan överhuvudtaget och påminna medmänniskor och makthavare om att det är ett minst lika stort problem som någonsin förr. Det har ju hamnat i skymundan i flera år. Och då gäller det att hitta sätt att få folk att känna att det sker i deras närhet, annars får man aldrig igång ett djupare varaktigt engagemang. För det är ju tyvärr så – en fråga som blir trendig blir förr eller senare otrendig och försvinner i bruset. Därför krävs det hållbarhet i hur frågor förankras.

Foto: Peter Westrup

Be Sociable, Share!