Spanien är ordförandeland och digitala dimensionen på agendan i Bryssel

I början av november var det dags för höstens EUs konferens och möten för civilsamhällets organisationer och nationella rapportörer i Bryssel. Kommissionen och anti-traffickingkoordinatorn stod som arrangör men ordförandelandet har satt sin prägel. Denna period var ordförandelandet Spanien som senaste året varit på väg att få en sexköpslag. Just nu är det stiltje på den fronten men landet har en rörelse för att kriminalisera förövaren.

Från Realstars perspektiv var det glädjande att Spanien under konferensen berättade om ett pågående arbete inom den digitala dimensionen kring människohandel som idag är dominerande – det vill säga det som Realstars ofta benämnt som digitala bordeller. Ett spanskt team ska under hösten ta fram en rapport kring situationen och samla in information från samtliga EU länder om hur de hanterar online plattformar och digital teknologi som driver människohandeln. Internet används under hela kedjan, från att rekrytera sårbara människor till att sätta upp annonser där människor säljs som varor. Genom de olika digitala verktygen kan kriminella använda nya sätt att ta kontroll vilket ökar sårbarheten. Samtidigt förblir brotten och många av  offren osynliga och få känner till vad som försiggår. RealStars ser fram emot att få ta del av rapporten! 

Som vid många tillfällen finns det mycket övrigt att önska. Vi kunde konstatera att myndigheter ligger långt efter för att hantera den kriminella utvecklingen. För RealStars var det också tydligt att man slätade över det faktum att det finns stora brister i ländernas och EUs verktygslåda och lagstiftning för att få till stånd gränsöverskridande utredningar. Dessa krävs för att ställa ansvariga inför rätta och stänga ner sidor med kriminellt innehåll som driver människohandel. Det finns extremt få fall där nationella polis- och rättsliga myndigheter har kunnat åtala ansvariga och få den kriminella aktiviteten att upphöra. RealStars generalsekreterare Malin Roux Johansson har själv haft många möten senaste halvåret för att påtala dessa brister och visa på vad som behövs vilket framgår i den debattartikel vi skrev tillsammans med Thomas Ahlstrand i oktober. 

 EUs anti-traffickingdirektiv

I skrivande stund pågår förhandlingar om anti-traffickingdirektivet från 2011 som har utvärderas och nya förslag har lagts fram där vi som vill  göra skillnad genom att skärpa direktivet genom exempelvis lagstiftning mot “sexköp” bidragit. Idag finns flera problem i direktivet. Ett hinder är förstås att synen på prostitution är delad i Europa och att nationella lagstiftningar relaterade till människohandel, så som exempelvis sexköp och koppleri skiftar i olika länder. Samtidigt vinner den nordiska modellen mark och vi fick en stark markering när EU-parlamentet den 14 september i år antog en resolution som uppmanar andra EU länder att införa den svenska sexköpslagen eller Equality Model som den kallas när länder som Frankrike följt efter. Beslustfattare har lyssnat på många kvinnor som överlevt prostitution och man markerar att prostitutionen inte är en form av arbete utan till sin natur är våldsam, djupt omänsklig och med inbyggd diskriminering.

Vi hoppas nu att EU direktivet ska ta ett steg i samma riktning även om det kan ta tid för länder att få en sexköpslag fullt ut. Men det som vi anser borde vara självklart och införts för länge sedan är sk strikt ansvar för dem som utnyttjar offer för människohandel. Idag föreslås att ansvaret bara gäller vid  ”knowing use”, något som flera länder redan har infört såsom Finland och Tyskland. Men det är något vi ser inte fungerar i praktiken. Det är svårt att bevisa att förövare visste att personen är utsatt för människohandel och ingen förövare som exempelvis en sexköpare skulle säga att de visste om det. Det gör att domarna lyser med sin frånvaro, med några få undantag.

Besök i Frankrike

Efter Bryssel var Paris nästa stopp med  möten och erfarenhetsutbyten med andra organisationer i den abolitionistiska rörelsen, däribland CAP (Coalition Abolition Prostitution) och Fondation Scelles

Frankrike har drivit en tydlig proaktiv linje för att bekämpa prostitutionssystemet som gör kvinnors kroppar till varor. Frankrikes sexköpslag är mer långtgående än den svenska och de som utnyttjas i prostitution ses som brottsoffer. 1 247 personer, nästan samtliga kvinnor och flickor från diskriminerade grupper har fått tillgång till ett statligt finansierat exitprogram sedan 2016. Programmen har förändrat kvinnornas liv där en så hög andel som 95 procent av kvinnorna har lämnat prostitutionen. Sedan lagen infördes har 8000 män fällts för sexköp. Det som även skiljer sig från Sverige är att man satsat på att ta fram obligatoriska endagskurser för de sexköpare som ertappats. Kurserna får sexköparna betala själva och genom dessa, där de även får träffa och lyssna till överlevare, har de uppgett att de ökat förståelsen om vad prostitution innebär och varför lagen behövs.  Åttio procent av männen som genomgått kursen uppger att de vill sluta köpa sex efter.

I Paris tog vi även del av Zero Machos arbete, en organisation Realstars träffade redan 2010. Det är en organisation som vänder sig till män för att ta ställning mot sexköp. Zero Machos har undersökt ”massagesalonger” i Paris och upptäckt att 378 av dessa i själva verket var bordellverksamhet där det pågick prostitution. Detta faktum beskrivs som en skandal som nu kräver åtgärder. Vi i Sverige kan bara instämma och för oss på RealStars tycks det troligt att situationen är än värre i Stockholm. RealStars har under flera år arbetat uppsökande mot thaimassagesalonger i huvudstaden och delar polisens bedömning, att det pågår prostitution på runt 80 procent av salongerna.

För att kunna stoppa sexuell exploatering måste vi synliggöra det. Vi måste prata om förövarna, se de som är utsatta och sårbara samt erbjuda stöd. Vi måste ingripa mot det sexuella våldet och förstås arbeta strategiskt för att långsiktigt förhindra brotten. Inför den 18 oktober i år, i samband med EUs anti-traffickingdag, lanserade EU den första kampanjen mot människohandel, Break the invisible chain. Även den kampanjen visar på att vi måste uppmärksamma och agera och att exploateringen måste bli synlig för att vi ska kunna stoppa den.

 

Malin Roux Johansson, grundare och generalsekreterare