Sexuella trakasserier är övergrepp som tudelar grupper

Den som utsätts för sexuella trakasserier och övergrepp har ofta blivit utsatt flera gånger. Det sätter förstås djupa sår i många år efteråt med PTSD och förlorad tillit till andra människor.

Det är heller inte enbart den utsatta kvinnan som drabbas. Förövaren är del av ett strukturellt problem och en förgiftad kultur som leder till övergrepp. Med ett förvirrat och polariserat mansideal i kombination med konsumtion av pornografi yttrar sig en allt mer skev kvinnosyn och faktiska sexualbrott.  

Samtidigt har vi några publika fall där det blivit två läger när trakasserier och övergrepp uppmärksammats. Många i deras omgivning tar ställning och blir  “vem som stödjer vem”. Och många blir förvånade över vad som hänt då det ofta sker i det fördolda. De kan också hamna i situationen att det blir så infekterat att – hur de än gör så blir det fel. Exempelvis var det det som hände den kanadensiska singer-songwritern Leslie Feists som tvingades avbryta sin turné med bandet Arcade Fire efter att sångaren i bandet, Win Butler, blivit anklagad för sexuella ofredande (sexual misconduct).

Leslie Feist

 Leslie Feist vill inte döma

Problematiken som Leslie Feist stod inför var att hennes agerande, oavsett vad hon gör, framstår och känner sig som en domare och jury. Stannar hon kvar på turnén ser det ut som att hon försvarar Win Butler eller inte bryr sig. Avbryter hon turnén kände hon att hon dömer honom.

 Men hon konstaterar till slut att det bästa av två dåliga ting utifrån hennes perspektiv var att avbryta turnén.

“was never here to stand for or with Arcade Fire – I was here to stand on my own two feet on a stage, a place I’ve grown to feel I belong and I’ve earned as my own.

“There isn’t a singular path to heal when you’ve endured any version of the above, nor a singular path to rehabilitate the perpetrators,” she said. “It can be a lonely road to make sense of ill treatment. I can’t solve that by quitting, and I can’t solve it by staying. But I can’t continue.” – Leslie Feist.

Läs mer om Leslie Feist och den inställda turnén här.

Depp vs Heard

Den långa och infekterade juridiska striden mellan Johnny Depp och Amber Heard har nog inte någon missat, men vill du ha en sammanfattning kan du läsa den här. Det är många anklagelser för både misshandel och sexuellt våld, från båda håll. Vem som har rätt eller fel känns osäkert, men oavsett drabbar det väldigt många. Deras gemensamma vänner har blivit tvungna att ta ställning för eller mot ena parten. En dom föll i juli som gick till Depps fördel, men både Depp och Heard har överklagat domen.

Depps advokater har framhävt att Heard tidigare var en “exotisk dansare” som om att det skulle förminska henne eller rättfärdiga ett agerande mot henne (precis som det “brukar” se ut i våldtäktsmål). Depp har å andra sidan exempelvis sms:at med sin nära vän Marilyn Manson och uppvisar en bisarr inställning till kvinnor. Marilyn själv är anklagad bland annat för att ha låst in sina flickvänner i ett särskilt rum, ”Bad Girls Room” när han tyckt att “de inte betedde sig respektfullt”. Vem gör så mot någon medmänniska?

Fair Sex ska gälla alla och envar, i alla situationer och överallt.

Be Sociable, Share!