S A M T Y C K E nu i svensk lag – ett steg framåt # ForFairSex

SAMTYCKE är lag, historia har skrivits!

Idag firar vi en historisk dag. Sveriges riksdag har precis röstat igenom en samtyckeslag OCH oaktsamhetsrekvisit (plus massa annat bra). Det innebär bland annat att det inte längre är upp till den utsatte att bevisa att hen inte ville bli våldtagen. Det är upp till förövaren att påvisa vad han gjort för att försäkra sig att det fanns ett samtycke. Vid oaktsamhetsbrott behöver INTE uppsåt finnas. På ren svenska: det ska alltså inte längre vara möjligt att våldta någon och skylla på att det inte var ens avsikt. Något som borde varit en självklarhet sen tidernas begynnelse.

När idéen om samtyckeslag först presenterades avfärdades det som ren galenskap. Som idéen om att det borde vara olagligt att utnyttja personer i prostitution. Eller idéen om rösträtt för kvinnor, och idéen om att kvinnor har mänskliga rättigheter.

Faktum är att varenda förslag som presenterats för att likställa kvinnors värde med män har ansetts vara galenskap. Historien har i efterhand alltid gett 1-0 till oss som vågat vara modiga nog att kämpa för den radikala idéen att kvinnor är lika mycket värda som män. Trots hat, hot och i många fall dödsstraff. För det finns få saker som upprör så mycket, som att kämpa för kvinnors rättigheter. Historien har dock alltid gett bakåtsträvarna bakslag.

Kampen är på något vis inte slut. Nu behöver vi kämpa för att lagen faktiskt tillämpas till de utsattas fördel, att nationell obligatorisk utbildning för rättsväsendet om sexualbrott blir självklarhet, att utbilda varenda unge i medmänsklighet och Fair sex, att (det självklara) sambandet mellan pornografi och sexuella övergrepp fortsätter diskuteras, belysas och mycket, mycket mer.

Det förebyggande arbetet, budskapet om Fair sex – ömsesidig respekt och sex på lika villkor, går hand i hand med det brottsbekämpande arbetet.

Vi kämpar vidare, skapar sjysst underlag till framtida historieböcker, med visionen om att fira nästa delseger! #forfair6

Sudeshna Chowdhury,

Projektledare volontärer, RealStars 

Be Sociable, Share!