Realstars samarbetar med aktörer på Island

Island är ett populärt resmål för turister som inte minst fängslas av naturen. Tyvärr har ön också fått känna av traffickingindustrin där främst kvinnor säljs via nätet. Realstars var nyligen på plats för att dela med oss av vårt koncept att samla ihop nyckelaktörer för en gemensam hållning att motverka prostitution. Malin Roux Johansson var inbjuden och höll en workshop med ledande hotell, politiker, organisationer och Reykjaviks stads experter för mänskliga rättigheter.

Situationen på Island liknar på flera sätt utmaningen i Sverige. Det finns en sexköpslag men den måste också prioriteras och förankras både hos allmänhet och myndigheter. Uppgifter från polisen visar att fler och fler kvinnor säljs via eskortannonser på nätet de senaste åren. Kvinnorna stannar i snitt mellan fem till tio dagar, och har ofta ursprung från fattiga förhållanden och länder. Mycket tyder på att sexköpshandeln är organiserad och kvinnorna flyttas runt. Sexköparna utgörs av både lokala och sexköpande turister. Det har tidigare funnits så kallade champagnebarer på Island som är ett slags förtäckta bordeller, även Airbnb används av människohandlare och hallickar, som på flera andra ställen i Europa.

Representanter från polis och Reykjaviks stad tillsammans Realstars grundare

Konferensen som arrangerades i Reykjavik var första gången nyckelaktörer från isländsk privat och offentlig sektor samlades för att arbeta mot prostitution och trafficking. Det fanns ett stort intresse för att arbeta på liknande sätt som vi gör i Sverige med initiativ som Hotels Against Trafficking.

Polisinspektör Karl Steinar Valssons gav en överblick av situationen på Island där det just nu lär vara 80 aktiva annonser för att köpa sex. Realstars delade med oss av hur vi samarbetar med hotell inom Hotels Against Trafficking i Sverige och där det krävs att hotellen har en policy som visar ställningstagande och att personalen tränas att upptäcka prostitution och trafficking.

Halldóra Gunnarsdóttir, arbetar på kontoret för mänskliga rättigheter, och organiserade konferensen där turistföreningen kontaktades för att nå ut till hotellen vilket fick en snöbollseffekt och god uppslutning till konferensen.  Hon är nöjd och ser att en offentlig aktör kan utgöra en plattform och vara en katalysator och att det var värdefullt att kunna använda verktyg från Hotels Against Trafficking.

Det blir nu ett pilotprojekt där en fungerande arbetsprocess ska tas fram där polisen ska kunna få tips och relevant information för att kunna agera. Tydlighet för alla eftersträvas, där det framgår vad som förväntas av olika aktörer som tillsammans kan motverka brott och skydda utsatta.

Nationell tv var på plats och intervjuade Malin Roux Johansson, där vi också kunde nå ut brett med vårt budskap Fair Sex och hur viktigt det är att agera på misstankar av prostitution och människohandel för att verka mot visionen om ett Europa fritt från trafficking.

View this post on Instagram

????????????Förra veckan var Realstars på Island då vi bjudits in av Reykjaviks Stad @reykjavikurborg för att dela med oss av våra kunskaper av att jobba mot trafficking och prostitution inom besöksnäringen. Island har en liknande sexköpslag som vi har i Sverige, men precis som i Sverige utsätts kvinnor och flickor för prostitution och trafficking för sexuella ändamål. Det glädjer oss därför att Reykjaviks Stad vill ta ett steg framåt tillsammans med Realstars och ta intryck av vårt initiativ Hotels Against Trafficking! Representanter från flera stora hotellkedjor, polis och andra kvinnorättsorganisationer deltog även och bidrog till goda samtal. ????Vi blev intervjuade av nationella tv-kanalen @ruvgram för att prata om vårt bidrag till initiativet och varför vi i vårt arbete lägger fokus på sexköpare. ???? Känner du till en restaurang/bar/café eller ett hotell som du tycker ska vara med i Hotels Against Trafficking? Kontakta malin@realstars.eu! #hotelsagainsttrafficking #forfair6

A post shared by Fair Sex – Against Trafficking (@realstars_eu) on

Be Sociable, Share!