Porr – en fråga som väcker reaktioner och måste diskuteras

Dagens normalisering av porr där vi utsätts av egen eller andras konsumtion är slående. Vilka alternativ finns till mainstream porren? RealStars lyfter skolans viktiga roll.

Laurie Oliva ansvarar för ungas engagemang för välgörenhetsorganisationen FiLiA, som arbetar för kvinnors mänskliga rättigheter. Hon skrev nyligen en intressant artikel om porr; The impact of porn culture on girls is too big to ignore.  Här understryker hon att flickor drabbas av porrkulturen vare sig de vill eller ej på grund av att pojkar och män i deras omgivning konsumerar porr och omsätter den i praktiken, det vill säga i sexuella relationer, och i deras värderingar.

Den här porrkulturen av att objektifiera kvinnors kroppar påverkar, enligt artikeln, kvinnor och tjejer att förändra sitt utseende för att anpassa sig till ”den normativa porren” som exempelvis ”breast augmentation. Dieting. Pubic hair removal.”.

Kulturen som kommer med kameramobiler, framförallt sedan smartphones, är att kvinnor och tjejer tar nakenbilder på sig själva, använder sig av sexting. Bilderna riskeras att spridas, mot deras vilja, till andra män eller till och med porrsajter då en del fd pojkvänner använder det som hämnd.

Män och pojkar som begått övergrepp säger sig ha blivit inspirerade av porr, men här finns en dubbelhet i problematiken. Det finns ingen säker forskning att det är porren som får dem att bli våldtäktsmän. Det kan lika gärna vara att de som begår övergrepp drar sig till den typen av porr. Den här osäkerheten i forskningsläget tar Maria Ahlin och Ulrica Stigberg upp i boken Visuell drog.

Ahlin & Stigberg beskriver också i Visuell drog att högkonsumenter av porr också är de som oftare vill se grövre och grövre saker. Samtidigt finns det också Porrimpotens vilket är ett begrepp, som inte än är vetenskapligt vedertaget. Porrimpotens innebär att de som högkonsumerar porr bara blir upphetsade av porr och inte av verkliga människor. Då händer ingenting. Skulle det här vara sant är det också motstridiga signaler till vad porrkonsumtion verkligen gör. Det är dock tydligt att en högkonsumtion av porr är en signal, ett symptom, på att något inte står rätt till. Den här personen har någon form av problem med relationer och livet i övrigt.

Porren får ändå vanliga killar och män att vilja testa saker de sett med de tjejer och kvinnor som de har ett sexuellt förhållande till. Kvinnor vill inte det i lika hög utsträckning. I NSPCCs rapport, som Laurie Oliva hänvisar till, visar att 44 % av männen och 29 % av kvinnorna i undersökningen vill testa det som de sett i online porren. (NSPCC Pornagraphy report 2016, s.11)

På det här sättet påverkas kvinnor av porren oavsett om de konsumerar porr själv eller ej. Laurie Olivia anser att vi borde avskaffa porr, hindra att porrkulturen blir normaliserad och aldrig acceptera att kvinnors kroppar och sexualitet objektifieras. Tyvärr saknar Laurie ett positivt Fair Sex-perspektiv över hur vi sexuellt aktiva ska kunna bli inspirerade och våga testa nya saker som båda parter vill. Hon ger oss inga alternativ. Det syns tydligt i NSPCCs undersökning att de som vill testa på nya saker är utlämnade till att bli inspirerad av porr. Tredje vågen feministerna försöker skapa alternativ porr, och vad vi än kan tänka om det, så känns det trots allt som ett vettigt alternativ.

Vi på RealStars ser att vi måste lyfta alla frågor som kan bidra till snedvridna värderingar om sex som går över gränsen och kränker en annans värdighet och sexuella integritet. Vi ser också att skolorna har en viktig roll för att skapa en diskussion om sexualitet och att lyfta fram en positiv ingång till sex och relationer som en motvikt till porren. RealStars följer noga utvecklingen och ser inte minst att frågan blir än mer aktuell genom nätet där hämndporr är ett exempel som kan skada en person under mycket lång tid då bilder och överträdelser finns kvar på nätet.

Be Sociable, Share!