Lobby i Bryssel och paneldebatt på Europadagen

Under veckan som gått har Realstars röst om FAIR SEX hörts och påverkat i Bryssel och under en paneldebatt på Europadagen den 9 Maj.  I Göteborg hölls seminariet  ”Det öppna Europa – möjligheter och utmaningar”. EU-kommissionär Cecilia Malmström, med ansvar för inrikes frågor introducerade debatten. Fokus låg på smuggling, trafficking, asyl och migration. Stora utmaningar för EU där samtalet ofta berörde samarbeten och överstatliga institutioner för att bekämpa den organiserade brottsligheten. Jasenko Selimovic (FP)Mariya Voyvodova (S)Malin Roux, RealStars, Erik Siverbo, Polisen och Andrea Spehar, Göteborgs Universitet medverkade i debatten och moderator var Gert Gelotte, ledarskribent Göteborgs-Posten.

Realstars förde fram vikten av att slå under den stora lönsamheten för sexköpsmarknaden. EU kommissionen riktar främst in sig på ljusskygga aktörer och Realstars menar fokus nu bör vidgas. Det blir så när som omöjligt att bekämpa trafficking om inga åtgärder riktas mot dem som utnyttjar personer i utsatt läge, dvs sexköpare och andra konsumenter av produkter och tjänster där traffickingoffer

Sambandet mellan laglig prostitution och slavhandel är tydligt – ju större efterfrågan på sexslavar, desto mer intensiv människohandel.  Utvecklingen i Europa är skrämmande där sexhandeln normaliseras och trafficking ökar i många länder. I Berlin, som Realstars, besökt i år pågår en människorättsskandal. Alldeles för lite görs för att överhuvudtaget skydda de kvinnor och barn som drabbas. Signalen är istället att det är en rättighet att köpa sex.

EU kommissionen har sedan 2012 startat ett grundläggande arbete för att implementera det nya traffickingdirektivet. Sannolikt, är jag rädd, har arbetet fått föga avtryck i verkligheten och förhindrat trafficking och bidragit till ökat skydd för offren. Det finns en konflikträdsla att gå till roten av problemet. Den enskilt största orsaken till trafficking prostitutionen därför borde EU kommission med Cecilia Malmström i spetsen ta kraftfullare åtgärder för att minska handeln, både med hjälp av effektiv lagstiftning och konkreta aktiviteter som skyddar offren och stoppa trafficking. Glädjande ser vi på andra håll i Europa att flera länder visar intresse för den svenska sexköpslagen. EU-parlamentet, genom en ny resolution understryker också att EU-länderna bör minska efterfrågan på prostitution genom att straffa sexköparna och inte de prostituerade.

Realstars kommer att utveckla vårt arbete på EU-nivå för att både stödja de krafter som vill sätta offret i centrum och lägga ansvaret på dem som utnyttjar. Oberoende av vilka tragedier sexköparen orsakar går hen fri från ansvar. Därtill kommer ju pengarna från köparna. Ännu ett skäl till varför vi måste strypa efterfrågan och inflödet av pengar till mellanhänder.

Det positiva är att vi kan påverka! Skriv under vår kampanj för ett Europa fritt från trafficking. 

DSC00563
Be Sociable, Share!