Nytt webbspel – Vill du bli agent i Fair Sex: Nätverket?

Webbspelet – eller träningsprogrammet som vi kallar ”Fair Sex: Nätverket”– står i startläge för alla som vill lära sig mer och engagera sig i frågor om trafficking, prostitution och mänskliga rättigheter. Ungdomar och elever på gymnasieskolor är främsta målgruppen och med ett spel når vi långt fler unga än tidigare.

Spelet ser vi som oerhört relevant idag när sexövergrepp och trakasserier bland ungdomar är ett högaktuellt och omdebatterat ämne. Samtidigt ökar trafficking och sexhandel i hela världen – även i Sverige. Efterfrågan på sexuella tjänster är en av huvudorsakerna. Och sexköpslagen är en viktig att upplysa om och sprida till fler länder.

I spelet flätas dessa områden samman där Fair Sex: Nätverket är en fiktiv organisation som står upp för rättvisa och sex på lika villkor. Spelet vänder sig till gymnasieungdomar och är ett sätt att lära sig mer om vår tids slaveri och en möjlighet att reflektera kring frågor som rör övergrepp och kränkningar i vår vardag. Nätverket handlar mycket om att som spelare själv komma fram till vad man tycker är Fair Sex i ljuset av de berättelser som spelet förmedlar. Värderingar är en viktig del och hur dessa hänger ihop med handling – hur vi talar och tänker om kön, sex och relationer.

Spelet är uppdelat i två delar. I caset ”Trafficking” möter vi Crina, hon är 19 år och kommer från Rumänien. Hon tvingas sälja sex i Sverige. Caset om Crina ger en övergripande bild av hur trafficking och verkligheten ser ut.

I caset ”Bara på skoj” möter vi Mikaela som är 17 år. Hon har anmält att hon blivit våldtagen av två jämnåriga killkompisar. “Bara på skoj” är en djupt aktuell och personlig skildring av en tjej som själv får bära skulden för ett övergrepp. Denna del tar oss från sexualbrottslagstifning, till internetmobbning och spridning av kränkande innehåll på nätet.

Spelet är finansierat av Allmänna Arvsfonden. Realstars står bakom spelet och det är framtaget i samarbete med Pedagogiskt centrum som arbetat med upplevelser och spel för att behandla komplexa frågor. I slutet av oktober fick lärare en inblick i spelet när de besökte vårt seminarie under Mötesplats Skola.

Nu ska spelet spridas brett. Även om spelet främst vänder sig till ungdomar hoppas vi att så många som möjligt vill ta del av det och vara med och förändra i det lilla eller i det stora sammanhanget och tillsammans med andra verka för Fair Sex och mot trafficking.
Med andra ord bli agent i Fair Sex- Nätverket!

Malin för Realstars
crina_bannerRShemsida

Be Sociable, Share!