Nytt lagförslag väcker starka känslor i Frankrike

993447_424811744285330_537177229_n

Femen använder ”343 svin kräver: Rör inte min hora”manifest som toalettpapper.

Under hösten har det franska parlamentet arbetat på ett nytt lagförslag, som likt den svenska sexköpslagen, ska kriminalisera köp av sexuella tjänster. Lagförslaget som förhoppningsvis ska börja gälla från och med nästa år har väckt starka känslor bland somliga fransmän. Det franska veckomagasinet Causeur har genom ett uppror skapat en debatt: ”343 svin kräver: Rör inte min hora” (”Touche pas à ma pute!”). Hittills har ett 20-tal män skrivit under uppropet och hoppas på att på att bli 343.  Många kända profiler har skrivit på uppropet men kampanjen har fått mycket kritik med allt rätt.

Siffran 343, har tidigare varit associerad med ett annat berömt upprop som undertecknades år 1971, ”Le Manifeste des 343 salope”, som handlade om kvinnors rätt till fri aborträtt. Vi har svårt att se sammankopplingen mellan manifestationen från 1971 och den nuvarande manifestationen ”343 svin kräver: Rör inte min hora” .När kampanjens syfte handlar ju i själva verket om att bevara mäns makt att utnyttja utsatta kvinnor som befinner sig i prostitution.

Detta är bara en sida av debatten i Frankrike. Ett positivt initiativ är  Zero Macho (Des Hommes contre la prostitution) som motsätter sig machokulturen och ser på prostitution som en extrem form av kränkning mot kvinnors rättigheter. Organisationen står för: YES to sexual freedom! YES to shared desire and pleasure! – precis som vi på Realstars. På deras hemsida kan de männen som vill stödja det nya lagförlaget skriva på uppropet ”Just say No to prostitution” . Även om lagförslaget i Frankrike har väckt stor opposition är vi på Realstars glada att flera länder vill införa den svenska sexköpslagen.På den svenska facebook sida för FEMEN SWEDEN hittade vi en jätte bra bild som sammanfattar till punkt och pricka våra tankar kring uppropet ”343 svin kräver: Rör inte min hora”. Vi var helt enkelt tvungna att ha med oss den på blogginlägget.

Läs mer om:

FEMEN Sweden

Zero Macho

Be Sociable, Share!