Ny lag i England – företag hålls ansvariga för slaveri i leverantörskedjan

Företag ska stå till svars för att leverenskedjan hålls fri från slaveri enligt en ny lag i England. Den nya åtgärden ska ingå i ett lagförslag för modernt slaveri som för närvarande ligger hos parlamentet. Åtgärden innebär att de stora företagen varje år offentligt ska kunna redovisa vilka åtgärder de vidtagit för att se till att leverenskedjan inte använder slavarbetskraft. Detta är det första lagförslag i världen med denna typ av utökade krav på företag. Och detta oavsett vilken typ av företag.

Grunden till lagförslaget är en rapport från frälsningsarmens som visar på att de offer som hänvisas till dem för stöd har ökat med hela 62 %.

Det faktum att det är mer människor inom slaveriet idag än vad det någonsin varit i mänsklig historia är skamligt. Vi har alla ett ansvar att få bort denna onda handel och denna världsledande åtgärd uppmanar företag att ta sitt ansvar. Detta säger Karen Bradley, Minister för modernt slaveri och organiserad brottslighet.

En genomgång kommer hållas för att kunna avgöra varje företags förpliktelser när det kommer till åtgärderna. Detta för att försäkra sig om att systemet är både rättvist och kraftfullt.

Företagsansvar i traffickingfrågor är en del av RealStars arbete inom initiativet Business against trafficking. Människohandel – utnyttjar olika branscher och aktörer i den privata sektorn som indirekt eller direkt kan stöda den kriminella verksamheten. Personalens beteende vid tjänsteresor är också en känslig men kritisk fråga för företagen. Vi ser lagförslaget i England som ett stort steg framåt då det ansvar som företag tar i traffickingfrågor är av stor vikt.

Be Sociable, Share!