När och hur kan man prata om sex ?

Sex väcker känslor, sex väcker tankar och föreställningar som vi inte obetänksamt delar med oss i samtal med andra. Vi tänker till en eller två gånger innan vi berör sexualitet. Vi funderar på när det passar och hur det sägs.

Ändå finns ett stort behov av att ”prata om det” och sex får vår uppmärksamhet. Självupplevda berättelser av unfair sex sprids på Twitter och andra sociala medier. Vi läser om det i pressen som genom flitig bevakning om ”sexövertramp” i olika grader lyfter fram offer och förövare. Det finns ett intresse men vi har svårt att förhålla oss till det och klä det i ord.

I deckarlitteraturen och TV-kriminalare matas vi med berättelser om sexövergrepp, våld och handel med människor. Milleniumtrilogin har många av oss läst, där övergrepp och brott sker även bakom de finaste fasaderna. Sexövergrepp finns nära oss, kanske till och med bland dem vi känner, på hemmaplan eller på utlandsresan. Det är svårt att tala om, inte sällan är det tabu.

Är det lättare att tala om det som händer i film och böcker än det som händer i verkligheten? Ja, förmodligen. Verkligheten skrämmer oss mer och vi behöver ett avstånd. Vi vill inte ha det nära oss, inte på riktigt medan det i ett fiktivt sammanhang uppenbarligen känns bättre.

Vi som beslutat oss att vi vill göra något åt det. Hur närmar vi oss ämnet? Drottning Silvia, som inspirerar mig genom sitt engagemang för barns rättigheter i World Childhood Foundation, betonar att alla barn har rätt till sin barndom. Hon berättar om onda krafter, och tar trafficking som ett exempel. Netclean ett annat fantastiskt initiativ – har fokus på sin lösning för att stoppa nätbarnporr – och talar mindre om problemet.

Vi på RealStars använder ledstjärnan Fair sex, och vill appellera till något positivt som förenar oss alla i vår strävan efter lycka.

Ofta kan vi inte ta till oss det som är grymt och omänskligt, vi vill se det positiva.  Samtidigt tror jag att det är viktigt att fler av oss öppnar ögonen, vågar prata, se signaler och talar om det som är unfair sex i samhället, om attityder och jargonger som leder till sexövertramp eller trakasserier. Det vittnesmål som finns därute är viktigt att någon lyssnar till, att de leder vidare, att det kan bli rättegång.

Själv har jag tagit del av berättelser från utsatta tjejer i samband med en utvärdering för World Childhood Foundation. Det fick mig att fundera och vilja arbeta för Fair Sex.

Kan vi genomskåda, våga se, ifrågasätta en kultur och attityder?  Det är en utmaning och att få alla att ”prata om det” för att ta steg motverklig förändring!

/Malin för RealStars

Make Fair Sex Real

Be Sociable, Share!