Modet som bryr sig

Etik och mode verkar vara ständigt aktuellt och del av CSR. Nej till Barnarbete, ja till god arbetsmiljö, kläder fria från farliga kemikalier och löner som går att leva på – Sustainable fashion eller hållbart mode vill vi väl alla ha! Då och då visar media oss hur det egentligen ser ut. Svaret från företagen ”ett ständigt pågående förbättringsarbete”.

Min egen erfarenhet inom CSR – började just med att hjälpa några av svenska ”modeundrets” företag att ta fram uppförandekod och finna former för att följa upp arbetet hos leverantörer i olika delar av välden, ofta i Asien.

Nu sträcker sig mitt intresse längre än så. Mode kommunicerar; speglar historien, oss själva, vad vi tycker och vem som vi vill efterlikna. En outfit kan berätta en historia. Mode har kraft att påverka.

Resultatet är RealStars, vars bärande idé att göra det möjligt för många att engagera sig på ett enkelt sätt genom bl a Fashion for Fair Sex. Leggings är vår första produkt med Budskap och där du som konsument bidrar i arbetet mot trafficking genom att skicka kampanjkort som når beslutsfattare i EU. Ni är många som vill ha dem och en lansering med rätt partner är det vi väntar på.

I samma kategori är Tom Shoes. För varje par Toms säljer en sko skänks ett par till behövande barn i fattiga länder. Nu finns många modeller espadrillos och designen utvecklas…

Företaget arrangerar ”Shoe drop”, senast i i Sydafrika där Tom Shoes skänkte 50.000 par skor. Tom Shoes är så enkelt och budskapet klockrent, En-för-en.

En växande trend av Sustainable Fashion är design för välgörenhet. Här har exempelvis Rädda Barnen bjudit in Skandinaviska formgivare in och skapar.. Se… Se kollektionen.

Det är en naturlig förlängning av att socialt ansvar och bry sig om samhällsfrågor som fattigdom och orättvisa. Jag tror att det blir ett bra alternativ för att kanalisera engagemang för en bättre värld. Många ideella organisationer har svårt att få medlemmar och konsumenter kan enkelt bidra genom att välja produkter som står för något gott! Och mode som bryr sig!

Missa inte nästa inlägg om Mode som bryr sig – EKO och REDESIGN

/Malin för RealStars, grundare ReaStars


Ta ställning för FOR FAIR SEX och Europa fritt från Trafficking
!

Be Sociable, Share!