Mode med budskap

Realstars verkar för alla människors lika värde. Frihet, egenvärde och integritet. Med frihet kommer drömmar, ambitioner att kunna förverkliga sina drömmar. Våga tro på sig själv och vilja pröva sina vingar.

Idag känns det som att våra liv är så uppstyltade och fulla med redan skapta mallar som vi ”måste” följa.

Följa för att man då får respekt och blir accepterade av omvärlden. Genom vilka kläder vi bär och märken, vilka skolor vi väljer, vilka klubbar man hänger på och var man ska bo osv. Gömmer vi inte oss själva och våra drömmar genom att följa mallarna? Vad har hänt med att våga tro på sig själv? Vad hände med viljan att gå sin egen väg?

Inom mode vill jag lyfta en person som jag tycker verkligen har gått sin egen väg. Det är designern Betsey Johnson. Hon är mest känd för sina färgstarka, extravaganta baby-doll klänningar. Hennes design genomsyras av hennes förmåga att förnya sig med tidens lopp utan att tappa äkthet och känsla i sina kläder. Det som la grunden till Betsey kreativitet och inspiration var kärleken till scenkostymer.

Mode är idag en stor del av våra liv på olika sätt och alla kan skapa sig en relation till det. ”Fashion for fair sex” benämner vi den del av RealStars där vi använder design för att belysa frågan om sex på lika villkor som motsats till sextrafficking. Det tycker jag visar att man kan ta något stort och som alla känner till som mode och använda det som en budbärare för något man vill nå ut med.

En person som gjort detta är designern Katharine Hamnett som är mest känd för sina t-shirts med politiska budskap. ”Use a condom”, ”Peace” och ”Choose life” är några av buskapen hon har på sina t-shirts.

En annan designer som gjort mode till något eget och gått sin egen väg är Vivienne Westwood. Hon är mest känd för att ha tagit modern punk och ”new wave” modet och gjort det till en stil för alla, mainstream. Vivienne har också använt sig av mode för att nå fram med sina politiska budskap. Hon gick med en grupp för medborgerliga rättigheter, Liberty. Då lanserade hon också exklusiva limited t-shirts med budskapet ” I AM NOT A TERRORIST, please don’t arrest me”.

RealStars, en riktig stjärna. Vi har alla chansen att bli riktiga stjärnor bara vi tror på oss själva och har viljan att försöka. Trots mallar och riktlinjer, våga gå din egen väg.

Malin Skånberg för RealStars

Be Sociable, Share!