Maria Gustafsson ”Fair sex borde ju vara en självklarhet”

Nu har turen för Tre Frågor, kommit till Maria Gustafsson, entreprenör och beteendevetare på MIKU. Flera av er kanske känner till Maria som bloggare och initiativtagare för WebCoast.

1. Vad tycker du är viktigt i livet?

Att man vet vad som betyder något för en själv och för de man har nära sig. För att komma på vad som betyder något kan man vara tvungen att gå genom jobbiga perioder tillsammans. Då mitt i kan det kännas oöverstigligt, sedan kan man titta tillbaks och inse att man faktiskt har lärt sig vad livet handlar om. Idag frågade en vän vad kärlek är. Jag funderade och svarade sedan just att det är att man vill vara nära. Kärlek är viktigt och att stå för den man är. Att våga vara sig själv, säga och göra det man vill. Vägen dit är också en viktig del av livet. Som tur är tar den resan aldrig slut.

2- Vad skulle du vilja se mer av i samhället?

Den enkla hänsynsfullheten. Vardaglig hjälpsamhet människor mellan. Som att prata med ett barn som gnäller på spårvagnen om man ser att föräldrarna är trötta. Resa sig upp när det kommer någon som behöver sitta. De små handlingarna är så värdefulla, men bara när de görs och i vardagen finns så många tillfällen.

Jag vill se fler modiga människor som säger det de tycker och står för sina åsikter. Även i situationer när de inte själva tjänar på det ögonblickligen. I smått och i stort.

3- Har “Fair Sex” som begrepp den plats den förtjänar i samhället och vilka viktiga utmaningar ser du är kopplade till det?

Fair sex borde ju vara en självklarhet. I en perfekt värld skulle denna kampanjen vara helt onödig. Begreppet har dock knappt någon plats i samhället alls. Jag tror att det beror på flera orsaker. En orsak är att sex i sig är ett tabubelagt samtalsämne sedan gammalt. Sedan kombinerat med utsatthet och problem, ja, då blir ämnet ännu tuffare att prata om. Att läsa om trafficking och liknande är mycket jobbigt om man verkligen vill försöka få en bild av det som händer. Den svåra verklighet som många människor lever i och som är deras vardag.

En utmaning ser jag är att just vardagens händelser för exempelvis traffickingoffer är ljusår från vår vardag och därför upplevs det hela för svårt att ta in. Där blir det för tufft och då är det lättare att välja att inrikta sig på något helt annat.

4- Har du några favoritlegwear (strumpbyxor eller leggings)?

Ja, absolut helsvarta täckande ska det vara. Enkla heltäckande med lite lyster. Gärna blänkande till fest, det ser festligare ut. På 80-talet hade jag rutiga, randliga och alla möjliga mönster. Men nu är det svart som gäller.

___________________________________________________________________

Länk till RealStars kampanj JOIN FAIR SEX, skriv under och sprid till dina vänner!

Be Sociable, Share!