Kims agentrapport september

Höstens första agentrapport handlar om fenomenet ”Suger dejting” där unga kvinnor uppmuntras att träffa äldre rika män och där både pengar och gåvor kan utbytas mot sex.

Sexköp kan se ut på många olika sätt. I så kallat ”sugar dejting” behöver inte sex ingå. Det kan handla om sällskap där en yngre tjej blir bortskämd med gåvor, restaurangbesök och pengar av en äldre man. I utbytet blir ofta krav på sex underförstått. Unga kvinnliga studenter men i vissa fall även tonåringar och barn uppmuntras att träffa äldre välställda män. Fenomen är inte nytt. Nu är har det återigen blivit aktuellt med samband med den uppmärksammade dejtingsajten ”Rich meet beautiful” och avslöjande av SVT-chef som ville köpa en 15-åring. Dejtingsajten polisanmäldes av studentkåren vid Chalmers i Göteborg och nu har en förundersökning gällande koppleri inletts. Realstars uppmärksammade fenomenet ”suger dejting” tidigare i samband med sajten ”Miss Travel”, se Realstars svar på Miss Travel på youtube.

Vi tycker det är viktigt att man funderar och diskuterar vilka strukturer och värderingar som ligger till i grund för sugar dejting. Vi lever i en värld där status är viktigt och många unga vill visa upp en fasad med lyx och flärd i till exempel sociala medier vilket utnyttjas av de här männen. Det handlar alltså inte enbart om kön utan även om status och ekonomisk makt.

I samband med skolstarten kunde vi läsa flera artiklar om kränkningar i skolan. Sexuella kränkningar har mer eller mindre har normaliseras i skolan. Skolor anmäler dock inte alltid vad som sker. Det finns en föreställning om att trakasserierna är del av ett normalt beteende och något man får lära sig att leva med som ung. Över hälften av alla mellan- och högstadielärare, 54 procent, uppger att deras skola har problem med nätkränkningar, enligt en ny webbundersökning. Enligt lärarna handlar det främst om kränkande kommentarer i sociala medier men också om olovliga publiceringar och delning av bilder och filmer, mobbning och hot. Problemet blir också vanligare ju högre upp i årskurserna man kommer.

Vi anser att trakasserier inte ska behöva vara något man ska lära sig att leva med och absolut inget som ska finnas vare sig i skolmiljön eller i samhället som sådant! Det krävs ett stopp för normaliseringen och framförallt har skolorna ett viktigt ansvar och möjlighet att sätta gränser och diskutera normer som leder till Unfair Sex. Realstars håller föreläsningar om sexuella kränkningar på nätet, kontakta oss så bestämmer vi en dag som passar. Mejla till tipsakim@realstars.eu.

Under hösten har vi utbildat flera nya Fair Sex agenter som kommer att nätvandra och stärka Fair Sex på nätet. Om du vill bli en Fair Sex-agent eller tipsa Kim kan du mejla tipsakim@realstars.eu, så hör vi av oss!

Slutligen vill vi tipsa om hur du kan tänka på att stärka din säkerhet på nätet: Zip it, Block it, Flag it och hur du som förälder kan ha koll på dina barn på ett respektfullt sätt!

Läs mer om Kim och Fair Sex online på www.fairsexonline.se.

Be Sociable, Share!