Kalla Fakta: Svenska au-pair systemet som utnyttjar unga flickor

Kalla fakta

Kalla fakta avslöjade i förra veckan hur au-pair systemet är ett väldigt bra system att hantera människohandel. Det börjar ofta på samma sätt. En ung flicka som lever under fattiga förhållanden erbjuds ett jobb i Europa, ett jobb där hon kan tjäna pengar och hjälpa till att försörja sin familj. Flickorna blir slavar till organisationer som utnyttjar flickorna  för pengar.

Programmet handlade om en ung flicka från Nepal som trodde hon skulle arbeta som au-pair hos en svensk familj. Men familjen som hon skulle bo hos kände inte till hennes ankomst. Allt var bara ett tomt löfte och hon möttes av ett helt annat öde på Arlanda. Flickan var nu fast i nätverkets grepp och de hotade även flickans familj i Nepal att de måste betala pengar för att de “tog hand om” flickan i Sverige.

När Migrationsverket utfärdar arbetstillstånd till au-pair flickor följer de inte upp ärendet efter. Ingen vet alltså var de unga flickorna hamnar eller hur de mår, därför finns det stora risker att flickorna råkar riktigt illa ut.

Företaget Scandinavian au- pair center som drivs av Jon Hjalmarsson uppmärksammades av Kalla Fakta. Redan 2000 ifrågasattes hans företag då han avslöjades för att ha utnyttjat flickor från Östeuropa som billig arbetskraft i Sverige. Trots att han har dömts för sexuella övergrepp, narkotika- och skattebrott får han fortsätta ta emot unga tjejer. Jon har även mutat poliser till att lägga ner åtål där han varit polisanmäld för våldtäkt.

Hur svarar Jon på anklagelserna mot sitt au-pair företag?

En au-pair flicka behöver inte hamna i en barnfamilj, hon kan behövas hos en ungkarl. Som hos mig, jag har en au-pair hemma.” Frågan är vad hon behövs till där?

Det är fel på så många sätt. Nätverken som jobbar med detta i Sverige och Nepal. Att företaget Scandinavian au-pair center får forsätta sin verksamhet. Att människor som är sexförbrytare beviljas att ta emot au-pair flickor. Det här är ett allvarligt systemfel i Sverige som vi hoppas får forsättas ifrågasättas och undersökas. Vill du se hela programmet så kan du klicka in här.

– Lovisa K,  för RealStars

Be Sociable, Share!