Inget påhittat – det här är verkligheten

Rasmus Andersson berättar om en händelse som förändrade synen på trafficking. Han går på gymnasiet och läser samhällsvetenskap.

Häromdagen såg jag en av alla dessa deckare som varje kväll ockuperar Tv-kanalerna. Jag var trött men inte tillräckligt trött för att gå och lägga mig, så jag satt i ett dvala-liknande tillstånd och lyssnade med ett halvt öra på programmet. Snart blev jag klarvaken. Det var ett ovanligt hemskt avsnitt, unga kvinnor och barn satt inspärrade i containrar. Delarna av avsnittet som utspelade sig inuti containrarna visade mörka utrymmen, helt fullpackade med människor. Det var så trångt att ingen kunde sträcka ut sina ben och det var ont om syre.

En medelålders man, arbetande i hamnen, hörde hostningar och snyftningar från en av dessa containrar och öppnade den. En flicka var sjuk och han tog med henne till den rumänska ambassaden för att be om hjälp och sjukvård å hennes vägnar. Direkt när han gick ut från containern stängdes dörrarna av kvinnorna där inne. De var alldeles för skräckslagna och mentalt sönderslagna för att våga gå ut eller försöka fly. Det skulle med stor sannolikhet bara resultera i att de spårades upp och dödades eller togs tillbaka till containrarna för att sedan säljas som främst sexslavar.

Även om flickan som var sjuk fick vård och hjälp fanns det hundratals personer kvar i utrymmena. De hade transporterats långväga med båt från länder som Rumänien, Moldavien och Vitryssland. Flera dog på vägen till följd av brist på mat, vatten och syre. Det här är inte någonting som är påhittat – det här är verkligheten. Trafficking och människohandel förekommer runt om i hela världen. Dagligen. Barn och ungdomar utnyttjas hänsynslöst och misshandlas både psykiskt och fysiskt för att sedan säljas som sexslavar eller utnyttjas, mot sin vilja, på andra sätt.

Jag kommer inte ihåg vad programmet jag såg på hette, men de förfärliga bilderna på människorna i containrarna är någonting som jag aldrig kommer att glömma – även om det bara var på låtsas.

Jag vill inte ens föreställa mig hur hemskt det är i verkligheten.

Vår värld är ingen utopi och det kan inte bli fred på jorden – men tillsammans kan vi hjälpas åt att förhindra fenomen som trafficking. Skriv på namninsamlingen mot trafficking – och gör en insats för att förbättra miljoner människors vardag.

Rasmus Andersson för RealStars

Be Sociable, Share!