Fashion for Fair Sex i fotostudion

När RealStars frågade mig om jag ville agera modell iklädd de leggings som under 2011 var en del av organisationens kampanj, tvekade jag inte en sekund på att säga ja, trots min kameraskräck. Att få möjligheten att under 2012 vara med och marknadsföra Johanna Brags snygga design i kampen för Fair Sex övervägde all kameraskräck i världen.

Photo-shooten blev så min första uppgift som praktikant hos RealStars och det blev en riktigt bra start. Anna Sigvardsson agerade i äkta modefotograf-anda och Malin Le Roux peppade mig att posa, hoppa, skratta och leka framför kameran.
Tanken var att vi skulle få en bild som framhäver dessa snygga leggings och samtidigt skriker ”Girl Power”.
En bild som andas Fair Sex och som kan vara ett ansikte utåt för det som RealStars står för.
En bild som möjligtvis kan användas för att sälja in produkten till butiker där köparen av den bidrar i kampen mot trafficking.
Jag tycker vi lyckades.

Men nu leker jag inte bara modell, utan mitt namn är Matilda, jag läser min sista termin Medie – och kommunikationsvetenskap på Göteborgs Universitet och praktiserar under våren på RealStars kontor. Mitt engagemang grundar sig dock inte främst i att genomföra min praktikperiod, utan i mina värderingar kring jämställdhet och kvinnors rättigheter och lika värde. För mig är utnyttjandet av kvinnors sexualitet nämligen den värsta formen av kvinnoförtryck.
För mig är prostitution först och främst ett sätt för vissa män att utöva makt över kvinnor.
Det är en uråldrig patriarkalisk ordning som kommer till uttryck i en sådan situation där en kvinna tvingas sälja sin kropp för att det finns män som är beredda att betala.

För mig tar RealStars fasta på det som är orsaken till att trafficking förekommer; efterfrågan av sexuella tjänster och efterfrågan på makt. Därför känns det helt naturligt att ta ställning för Fair Sex och engagera sig i det arbete som RealStars bedriver för att stoppa sexhandeln i Europa.

Om detta och mycket mera kommer jag att blogga om under den närmsta tiden. Tills dess får bilden tala för sig!

/Matilda Reiderstedt for RealStars

Be Sociable, Share!