Elever tar över sexualundervisning

Varje vecka besöker RealStars i snitt två skolor för att föreläsa om trafficking, sexhandel och dess motsats: Fair Sex. Ämnet har alltid väckt starka känslor och reaktioner, men på senare tid har ett nytt perspektiv kommit till ytan: besvikelse över hur lite den här typen av ämnen adresseras i skolan. Medan vissa ämnen diskuteras flitigt under skolåren (ex. risker med tobak och alkohol) finns det ett viktigt ämne där eleverna i stor utsträckning förväntas söka kunskap på annat håll. Nämligen sex och samlevnad.

Många elever har uttryckt frustration över hur lite det pratas om sex på lektionstid, både de positiva apsekterna och de möjliga baksidorna. Istället för att ägna EN lektion i högstadiet åt att prata om anatomi och preventivmedel, bör sex- och samlevnadsundervisningen få ta mer plats i skolan. Undervisningen ska även innefatta de känslomässiga och moraliska aspekterna av sex. De elever vi träffat berättar hur de saknar vägledda diskussioner om normer, genus och samlevnad och att det här borde lyftas in i undervisningen långt innan högstadiet.

Därför är det extra kul att läsa om elever på Södra Latin som klivit upp och tagit över sexualundervisningen. Läs artikeln i Södermalmsnytt här. 

 

 

 

Be Sociable, Share!