Clara Henry

Clara Henry

Nu var det dags för Clara Henry att svara på våra tre frågor. Clara är en känd bloggare, komiker och programledare, som har engagerat sig i kampen mot trafficking.

1. Vad skulle du göra för att göra världen till en bättre plats?
Det är en jättesvår fråga, speciellt om en är som jag och tror att meningen med livet är meningslösheten. Jag är så himla liten och har så himla lite makt i det stora hela, att även om jag skulle vilja förändra hade det tagit ett helt liv att nå ut. Jag tror dock att det jag gör just nu, att prata om mitt liv och mina tankar på youtube och genom det förhoppningsvis stärka ungas självförtroende och deras vilja att våga vara sig själva, kanske är ett litet steg i att göra världen till en bättre plats.

2. Varför valde du att reagera på Paradise Hotel?
Jag ville göra en vlogg om Paradise eftersom det alltid är ett hett ämne såhär års. Jag har aldrig följt det men mina tittare ville veta mina åsikter. Jag ser dock inte vitsen i att förnedra och håna deltagarna, som jag sett andra göra, det var aldrig målet. Å andra sidan tycker jag att det är viktigt att belysa de sexistiska strukturerna på hotellet, som till och med jag som inte följer programmet märker av genom artiklar och twitterinlägg. Det blev en naturlig del av videon, eftersom sådant är ganska enkelt att skapa satir på.

3. Vilka är utmaningarna i samhället för att komma åt trafficking och uttryck för unfair sex (olika former av övergrepp).
En av de största utmaningarna är väl att unfair sex är så dolt. Mörkertalen är enorma och det går bara att gissa sig till hur många övergrepp som faktiskt sker. När jag gjorde videon fick jag dessutom läskigt många kommentarer om att prostitution borde vara lagligt, att det snarare är emot de mänskliga rättigheterna att ta ifrån en kvinna makten att sälja sin egen kropp. Blev på riktigt rädd när jag läste dessa kommentarer, vad tror författarna egentligen, att prostitution är ett lyckligt yrkesval snarare än en sista utväg? Vårt samhälles misogyni och den ständiga, underliggande tanken att kvinnans kropp får användas fritt av andra är i mina ögon den största utmaningen. Utan den hade traffickingoffer inte funnits alls, tror jag.

Se även Clara Henrys videoblogginlägg om Paradise Hotel, där hon även bär vår tröja och uppmärksammar vårt budskap.

Be Sociable, Share!