”See Me Not” vägen till en flickas frihet från sexslaveri i Indien

Réal Laplaine skriver fictionböcker som har en moralisk, varm och mänsklig ton. Den senaste boken SEE ME NOT är en liten pärla, en annorlunda bok om en 12 årig flickas öde som sexslav i Indien. Boken berör och engagerar och blir ett friskt inslag bland tyngre böcker i ämnet. Som alltid när jag läser om sextrafficking och utnyttjande infinner sig en stark känsla av avsky över att människor behandlas så illa. Men i denna bok blir den där frustationen utbytt mot hopp och tilltro till vad en människa kan göra genom mod och beslutsamhet.

Hur föddes idén till boken?

– Den ursprungliga idén kom när jag levde i Los Angeles. Jag hade en vän som arbetade som volontär i en organisation i Calcutta. Jag fick bilder på en sexårig flicka som levde på gatan och tog hand om sin 1-årige bror. Jag gjorde research och blev chockad över prostitution i Indien och på andra platser i världen. Jag ville hjälpa och skriva en bok.

– Jag har stor empati för barn. Jag har själv haft några svåra år i min barndom.

Boken handlar om en 12-årig flicka och en amerikansk student som bestämmer sig för att rädda henne från prostitution. Är det helt och hållet fiktion?

– Nej, inte helt. Boken är baserat på händelser och omständigheter i mitt liv. Bilderna är verkliga och dem har jag byggt berättelsen på. Jag hjälpte organisationen i Indien och den sexåriga flickan går nu i skola, hon räddades från prostitution. Jag funderade över vad en 12-årig flicka och en amerikan i Indien tillsammans med en polis i området skulle kunna göra. Flickan, Hann’sha, ser en möjlighet att ta sig ur situationen och befriar även andra barn. Det är en spännande del av boken.

Vad behöver vi göra för att stoppa sextrafficking?

– Vi måste skapa kanaler för att människor enkelt ska kunna göra något – exempelvis rapportera och påverka. Här gör RealStars nytta med petitioner till EU. Vi är många som måste skapa medvetenhet om problemet på olika nivåer. Det tar tid och är ett svårt ämne. Exempelvis om länder sätter tryck och embargo på liknande sätt som på Sydafrika, tror jag att det skulle ske förändringar i flera länder. Barn utnyttjas som sexslavar, det är grova kränkningar mot mänskliga rättigheter.

-I boken följer vi berättelsen om vad en människa kan göra, bloggen blir viktig för att skapa medvetenhet och engagemang för Hann’sha.

Hur kommer det sig att du tror på individens inneboende kraft så starkt?

– Genom olika omständigheter i mitt liv har jag själv hamnat i situationer där jag kunna hjälpa andra som hamnat i svårigheter och våldsamheter. Då blundar man inte och säger att ”det är någon annans ansvar”.

Vad var utmaningen med boken?

Även om ämnet människohandel är förfärligt, ville jag berätta en kort, enkel och hjärtlig historia och inge hopp – snarare än att fokusera på det hemska i sexslaveri. Jag skildrar en ung flicka med rättigheter och jag ville inte ”exploatera” henne i berättandet.

Jag önskar att miljoner människor läser boken och att medvetenheten öka globalt.

Réal Laplaine är född och uppvuxen i Kanada, men flyttade sedan till USA där han tillbringat över trettio år arbetat professionellt som en rekryterare och i ledande positioner. Han har lett ett spännande liv (hittills) med många äventyr under hans bälte. Han började utveckla sina skrivkunskaper under hans verksamhet rör sig i Amerika och utomlands, och då endast under de senaste två år sedan kom till Sverige har han officiellt lanserat sin karriär som författare. Han har publicerat fyra böcker, SE ME NOT är den senaste. Han bor i Göteborg tillsammans med sin fru och två katter.
Se mer här.

Malin Roux för RealStars

Be Sociable, Share!