Bakom järnridån

Dagens gästbloggare är Ernst Adamsson Borg, 22 år gammal och student på Europa programmet vid Södertörns Högskola. Han har ett stort intresse av samhällsfrågor, globala som lokala. Är en flitig Tysklandsbesökare och har därigenom fått upp ögonen för den europeiska prostitution och traffickingindustri som till en viss del har sitt centrum i Tyskland och har därav blivit involverad i Realstars.

IMG_4234 copy.png

När jag var sexton åkte jag för första gången på en utlandsresa med enbart vänner. Resemålet var Berlin. Det var juli, fasansfullt varmt och man kunde lagligt dricka öl i den gassande solen. Fantastiskt tyckte vi och förälskelsen var ett faktum. Efter den resan har återbesöken duggat tätt. Jag trivs där. Men det var något annat än ölinköp som var lagligt och som chockade mig, nämligen prostitution. Ölen är en viktig metafor i sammanhanget, eftersom det i princip var lika lätt att få tag på en kall Berliner Pilsner som det var att köpa sex.

Som sextonåring blev jag ganska omskakat av detta faktum, vilket jag blir än idag. Varje gång jag besöker Tyskland tar jag mig alltid ut en sen kväll och observerar denna industri som pågår framför mina ögon. På trottoarerna står kvinnor iklädda korsett och nätstrumpbyxor på rad, ständigt sökande efter kunder. På husfasaderna sitter stora neonskyltar med prislistor på vad de olika tjänsterna kostar. Skrämmande billigt.

I Tyskland är det tänkt att den lagliga och bitvis ganska okontrollerade prostitutionen ska leda till att kvinnor som jobbar med sexhandel ska få ett bättre liv. Med tillgång till exempel sjukvård och pensionssystem. Men i alltför många fall slår detta åt det helt motsatta hållet. En öppen gatuprostitution kombinerat med en utbrett bordellverksamhet har i många fall lett till en utbredd människohandel. Väldigt ofta kommer kvinnorna från fattiga länder i Östeuropa.

I dagens debatt står Rumänien högst upp på agendan i många hänseenden. I Sverige handlar det om tiggeri och i Tyskland om prostitution. Problemet är stort. I Tyskland är det dock inte lika uppenbart, eftersom kvinnorna i fråga aldrig syns utåt. De sitter praktiskt taget inlåsta i små mörka rum på bordeller och får dagarna i ändå tillgodose kunders sexuella behov. Tilläggas bör att de knappt får betalt.

Det är ett problem som bör lyftas mer än vad det gör. Det handlar inte bara om Tyskland utan alla de europeiska länder där prostitution är laglig, vilket är de allra flesta. Att människohandel pågår framför våra ögon och inom EU är kanske inte någon man till vardags tänker på, men det borde tänkas på oftare, då det är ett stort problem.

Självfallet ska det propageras för att ett förbud mot sexköp, likt det Sverige har, skulle lösa alla problem. Men det skulle, enligt mig, lösa en stor del. Problemet är att marknaden för sexköp finns, är industrialiserad och omsätter astronomiska summor varje år. Skulle en svensk modell följas skulle marknaden krympa drastiskt och det skulle bli enklare att nå ut till utsatta individer.

Insikt om att kvinnor utnyttjas i Tyskland finns där, men de står ganska handfallna inför problemet, eftersom det är fullt lagligt för till exempel Rumänska kvinnor att passera gränsen och börja arbeta i Tyskland. Problemet ligger i att det alltid finns någon på toppen, någon lagen inte kan nå eftersom det just är lagligt att driva till exempel bordell. Vad som händer längst in på bordellerna och under vilka förutsättningar individerna i fråga arbetar är svårt att bena ut. Det handlar inte om ett kontorsjobb där de anställda arbetar nio till fem utan om en otroligt ljusskygg verksamhet och så länge lagen står på deras sida är det svårt att ta sig an dessa personer, som skrämmande ofta driver en utstuderad handel med utsatta människor.

Den europeiska och den till stora delar tyska sexhandeln är inte alltför ofta på agenda i Sverige, tyvärr. Att sexköp är lagligt är nog få som inte känner till. Men vidden av problemen är däremot inte lika kända. För en inblick i hur det ser ut i Tyskland finns en utmärkt intervju i den nätbaserade tidningen Huffington Post där baksidan av den legaliserade prostitutionen framgår tydligt. Läsvärt och skrämmande.

 

Ernst A Borg

Be Sociable, Share!