8 mars mot könsrelaterat våld

På internationella kvinnodagen den 8 mars deltog och anordnade Realstars event i Göteborg och Stockholm för att uppmärksamma prostitution och människohandel som former av könsrelaterat våld mot kvinnor.

Ninna Mörner från Plattformen

Enligt FN:s organ mot organiserad brottslighet är 94% av de utsatta för människohandel för sexuella ändamål flickor och kvinnor. I agenda 2030 är mål 5.2, att avskaffa alla former av våld mot kvinnor och flickor i det offentliga och privata rummet och Sverige regering definierar sexköp som en form av mäns våld mot kvinnor. Eftersom handel med flickor och kvinnor accepteras i många delar av världen där sexhandel är lagligt ser Realstars internationella kvinnodagen som en viktig dag att lyfta dessa frågor tillsammans med andra organisationer och aktörer.

I Stockholm anordnade den nystartade föreningen Realstars Stockholm ett event tillsammans med vår samarbetspartner Clarion Hotel Stockholm som aktivt tar ställning mot prostitution och människohandel genom RealStars initiativ Hotels Against Trafficking. Ninna Mörner från Plattformen Civila Sverige mot Människohandel delade med sig av Plattformens erfarenheter av att arbeta med människor som utsatts för människohandel. Ninna lyfte bland annat upp kvinnliga migranters särskilt utsatta situation. Under kvällen kunde deltagarna även ta del av en utställning med berättelser från de personer som Plattformen har mött. Utställningen lyfte även fram den granskning som Nätverket Schyst Resande gjort tillsammans med journalisten Joakim Medin om svenska sexköpare i Thailand.

Utställning från Plattformen Civila Sverige mot människohandel

 

RealStars volontärer Susanna och Alva

I Göteborg deltog Realstars på manifestationen på Järntorget och senare på Kvinna till Kvinnas event på Frilagret. Under eventet på Frilagret hade vi samma utställning som ställdes ut i Stockholm, och vi hade ett bord med information om Realstars arbete. Under kvällen föreläste bland annat Tjejjouren Väst om deras verksamhet och vi fick lyssna på spoken word och feministiska visor. Under kvällen deltog sju barer på Andra långgatan pengar genom informationsspridning och insamling till Realstars.

 

Tack till alla samarbetspartners och besökare för inspirerande och lärorika event!

 

Be Sociable, Share!