5 saker alla kan göra för att stoppa trafficking

Skolturnén i Västra Götaland tuffar på. De senaste veckorna har vi besökt Hulebäcksgymnasiet i Härryda, Drottning Blankas Gymnasium i Falkenberg, Marks Gymnasieskola och ett flertal skolor i Göteborg. På samtliga har diskussionerna varit intensiva och frågorna många.IMG_6782

För oss är deltagande från eleverna under skolbesöket otroligt viktigt. Allt vi gör går ut på att eleverna ska känna sig delaktiga och behövda i kampen mot trafficking. För att kunna vara detta behövs kunskap. Utifrån kunskap kan en sedan göra aktiva val och ställningstaganden.

Det är otroligt roligt att se hur snabba eleverna vi möter är på att komma på idéer, förslag och aktiviteter i arbetet för Fair Sex – mot trafficking. Under besöken får de ofta diskutera just detta i smågrupper.

Hur kan vi göra vår skola mer Fair Sex – att sex på lika villkor ska gälla för alla?

Vad kan vi göra för att stoppa trafficking?

Vi uppmuntrar dem att fundera på vad just de själva kan göra. Det är ofta lättare, för de flesta människor, att tala om vad andra kan göra. Vad kan lärarna göra? Vad kan polisen göra? Vad kan regeringen göra? Men faktum är ju att vi alla kan göra något.IMG_6785

Här är 5 tips från elever vi mött som faktiskt alla kan göra

1) Skriva under petionslistan. RealStars skickar sedan varje år den 10 december, (Internationella dagen för Mänskliga Rättigheter) alla namn till samtliga justitieministrar i alla EUs medlemsländer. Visa de vad du tycker här!

2) Sprida information om hur situationen är för människor som utsätts för trafficking och lever i prostitution. Klicka här så hittar du massor eller maila om du vill vet något mer specifikt: anna@realstars.eu.

3) Inte utsätta andra personer för kränkande behandling, till exempel inte använda nedsättande ord, tafsa eller liknande.

4) Sluta skylla på offret. Att aktivt inte fokusera på vad ett offer för trafficking eller för andra typer av sexuella övergrepp kunde gjort annorlunda för att inte bli utsatt. Istället är det viktigt att i alla situationer och diskussioner kring ansvar fokusera på förövaren.

5) Inte köpa sex.

Gör som eleverna vi träffar: Sprid dessa fem saker till alla du känner! Du behövs i kampen för ett Europa fritt från trafficking.

Be Sociable, Share!