Vilka är samhället?

Under hösten har vi i RealStars i vårt arvfondsprojekt varit med på flera temadagar ute på Fair Sex-skolorna, där temat självklart har varit Fair Sex – sex på lika villkor utan hot, våld eller tvång och det gäller ALLA ÖVERALLT. Ett stående inlägg på dessa temadagarna har varit värderingsövningen Termometern/På linjen där eleverna får ta ställning till olika påståenden och argumentera, diskutera och argumentera för sin ställning i frågan. 

Fråga 1. Glass är godare än godis. 

Eleverna ställer sig säkert på sin plats på termometern. Alla är säkra på vad just dom tycker är godast.

”Glass kan en äta hur mycket som helst utan att man känner sig kräkfärdig!”

”Godis kan en ha med sig överallt, glass smälter ju!”

”Men glass är bara bättre!”

”Godis finns i fler smaker och det går att äta på vintern!”

Det är inga problem alls för eleverna att motivera varför det ena är godare än det andra. Men självklart är denna fråga bara till för att mjuka upp eleverna.

Fråga 2. I Sverige är det jämställt!

Det börjar viskas, många killar känner sig osäkra, en handfull tjejer ställer sig självsäkert på Nej, resten hamnar på mitten av termometern.

Tjejerna på Nej:

”Det är verkligen inte jämställt i Sverige, inte ens i närheten. Många tror det för att vi är bättre än andra länder, men NEJ det är inte jämställt.”

”Kvällen jag går ut och dansar utan att bli tafsad på, den dagen är det kanske jämställt i Sverige.”

Killar och tjejer på mitten:

”Alltså Sverige är ju jämställt om vi jämför med andra länder. Men alla har ju inte lika lön till exempel, så helt jämställt är det ju inte.”

”Om vi jämför med hur det var förr, så ja då är det mer jämställt nu. Men om vi jämför med hur vi vill ha det i framtiden så är det ju verkligen inte jämställt!”

”Jag har aldrig märkt att det är skillnad på tjejer och killar, så då är det väl jämställt eller?”

En tjej från Nej sidan svarar:

”Vadå inte märkt det? Prova att fråga någon tjej då om hon har blivit tafsad på, känt sig rädd, diskriminerad inom sport eller på sitt arbete. Då kommer du nog att få höra en del! Och säg inte att det inte är ditt problem för det är det!”

Såhär brukar uppdelningen se ut, så även diskussionerna. Det finns nästan alltid några argumentationssäkra och pålästa tjejer (i vissa klasser också killar) och killarna som är politiskt korrekta och vet vart de ska ställa sig för att inte få alla mot sig.

Fråga 3 – Tjejer är lika kåta/vill ha lika mycket eller lite sex som killar? 

Alla ställer sig på ja, ALLA håller med.

”Va? Är tjejer verkligen lika kåta som killar? Nej så är det väl inte? Eller vad säger du?” Säger processledaren Sandra Davidsson och pekar på en tjej.

Det uppstår lite förvirring bland eleverna och de börjar diskutera försiktigt med varandra.

” Alltså det handlar inte om tjejer och killar, det handlar ju om individer. Man kan ju inte säga bara så att killar är kåtare än tjejer eller tvärtom! Säger tjejen som fick frågan.”

”Ja, fast vi killar kan ju prata om det mer öppet. Alltså jag kan lätt säga att jag tog en runk igår eller något. Men en tjej skulle ju kanske inte säga så. Det är mer OK för oss att visa att vi är kåta än tjejer.”

Tjejerna nickar och håller med.

” Ja, så är det! Om en tjej visar att hon vill ha sex eller så, då blir hon ju kallad hora eller slampig.”

Varför är det såhär tror ni? Det har jag frågat alla klasser där vi har tagit upp denna frågan. Det ständiga svaret:

”Ja det är strukturer i samhället.”

”Samhället säger att det är så, skillnad på tjejer och killar.”

”Fast vänta nu… du där sa ju att det handlar om individer och inte kön. Någon sa att det inte är biologiskt utan att det ja precis handlar om personer. Men ändå uppfattas vi inte så av samhället, även om alla ni säger att det inte är så. Vilka är samhället, vem skapar och upprätthåller strukturer?”

” Vi…” viskar någon.

” Va? Jag hörde inte riktigt…”

” Jo, vi är ju en del av samhället och vi är individer.”

Precis och det är ni som kan bryta dessa strukturer och ändra på saker och ting. Ni är så duktiga på att tänka ”rätt”, ni har koll på bra värderingar och allt…MEN nästa steg är att göra det i praktiken! Att göra handling av tankarna för att kunna bryta strukturer som är skadliga för både killar och tjejer. Killar, jag tror inte ni gillar den där bilden av att ni inte kan kontrollera er kåthet och bara har sex på hjärnan. Det är verkligen inte OK. Precis som det inte är OK att vi tjejer ska behöva dölja vår sexualitet. Och ni alla här säger ju att ni också tänker så. Så nästa steg för er är att börja praktisera det ni redan vet för att göra skillnad.

Nästa övning för eleverna handlar om just det. Vad kan vi göra rent konkret för att stoppa övergrepp, kränkningar och trakasserier? Vad kan vi göra i skolan, hemmet, bland vänner, inom sporten och på fritiden. När en får se en hel whiteboard-tavla full med post-it lappar där konkreta handlingar för att bryta skadliga strukturer… ja då fylls hela jag med hopp inför ett mer jämställt samhälle som kommer att gynna alla!

#forfair6

// Processledare Sandra Davidsson

Be Sociable, Share!