Vi är många som kan bidra till ett riktigt Happy Ending

Realstars nylanserade kampanjsida Happy-Ending.se syftar till att motverka efterfrågan på sexuell exploatering på thaimassagesalonger samt uppmana seriösa kunder att boka en professionell thaimassage – ett riktigt Happy Ending. Realstars vill genom flera samarbeten återta det ursprungliga begreppet och få fler att se och agera och arbeta för en nollvision om att ingen ska utsättas för sexuell exploatering.

Happy-ending.se är Realstars kampanj och hemsida för nollvision mot sexuell exploatering på thaimassagesalonger och lyfter upp grundorsaken till problemet – män som vill betala för sexuella övergrepp. Kampanjen informerar om problematiken och riktar sig både till sexköpare och till alla därute som vill göra skillnad. Ett bra sätt att göra skillnad är att stötta din lokala thaimassör och därför lyfter kampanjsidan fram yrkesverksamma kvinnliga thaimassörer med professionella salonger. Alltså, salonger som har flera års erfarenhet från branschen och som aktivt tar ställning mot sexköpare och deltar i projektet Växtkraft Thai. Genom att marknadsföra salongerna på hemsidan lyfter vi tillsammans upp den seriösa sidan av thaimassage, alltså där massage bara är massage, och motiverar kunder att boka behandling på en seriös thaimassage, vilket skapar en tryggare bransch. Under kampanjens gång kommer vi att fylla på med våra deltagande salonger för att förespråka vad thaimassage verkligen innebär.

Trots att allt fler salonger tar ställning mot sexköpare ser vi att majoriteten av thaimassagesalongerna i Sverige är förtäckta bordeller – alltså där kvinnor utnyttjas av sexköpare.

Realstars ser  Växtkraft Thai har fortsatt in i 2022 och firar ett år som projekt. Vi är positiva till den utveckling som skett, och att allt fler kvinnor står upp för en thaimassagebransch fri från prostitution. Många av de yrkesverksamma kvinnorna som deltar i projektet berättar för oss hur destärkts av stödet från Växtkraft Thai. Att ha fått kunskap om sexköpslagen och arbetsmiljölagen har gjort att många kvinnor inte längre normaliserar frågor om ”happy ending” av ”sexköpare” och vågar ta ställning genom att kontakta polisen vid utsatthet. Det har gett många ny energi att utveckla företaget och sina tjänster. Allt fler börjar därför även ta del av Realstars stöd i företagande och marknadsföring, och riktar oftare sina tjänster till kvinnliga kunder.

 

Men när vi i Växkraft thai teamet gör vårt uppsökande arbete och besök på thaimassagesalonger ser vi fortfarande att majoriteten av thaimassagesalonger är förtäckta bordeller. Det är inte ovanligt att se salonger som endast tar emot manliga kunder, ”anställda” kvinnor som klär sig i korsett och mötet med de som säger att ”jag kan inte berätta något”. Många är rädda och har ingen möjlighet att kommunicera sin utsatthet. Realstars arbetar därför för att bygga en god relation och tillit med kvinnorna i dessa lokaler. Kvinnor som tvingas arbeta på dessa ”salonger” måste också få ett riktigt Happy Ending och därmed få adekvat skydd och stöd och en riktig exit ur prostitution.

 

 

Kan hyresvärdar bidra till ett ansvar och Happy Ending?
Det är inte bara viktigt att lagen följs av gemene man, myndigheter och salongerna – andra aktörer har också en skyldighet att agera.

Idag är det fortfarande svårt för polisen att lagföra thaimassagesalongernas ägare för koppleri eller människohandel, något som kräver bevis för att de har känt till att personalen har sålt sexuella tjänster. Samtidigt har hyresvärdar och fastighetsägare en skyldighet att agera om de har vetskap eller misstanke om att prostitution pågår i deras lokaler. Trots det är det få hyresvärdar som kontrollerar verksamheterna och ofta kan sexuell exploatering pågå ostört. En ny metod som använts mer senaste tiden av Polisen är så kallad ”provköp”. Metoden används genom att verka utifrån sexköpslagen och gör det möjligt för myndigheten att, i de fall det kan konstateras att de får ett erbjudande om en sexuell tjänst, informera hyresvärden som då tvingas agera för att inte själv bli åtalad för koppleri.

Under våren kommer Realstars att initiera dialog med flera av landets hyresvärdar och fastighetsägare för att informera om lagstiftningen och den utsatthet som många kvinnor som arbetar i deras lokaler befinner sig i. Realstars hoppas framöver att allt fler hyresvärdar och fastighetsägare kontrollerar vad som sker i lokalerna, kommunicerar med hyresgäster och agerar vid misstanke genom att kontakta Polisen. På så sätt kan de hjälpa till att motverka sexuell exploatering och sexköpsbrott – och verka för att yrkesverksamma kvinnor i thaimassagebranschen får ett riktigt glatt slut.

 

Vi på Realstars bjuder in så många som möjligt till att göra skillnad.
Sprid sidan och följ oss i sociala medier. www.happy-ending.se

 

Be Sociable, Share!