Vernissage Tänk om… – Mediagymnasiet i Nacka

Under flera år har RealStars gjort produktioner tillsammans med elever från Mediagymnasiet i Nacka. Denna våren har en hel kurs ägnat sig åt att arbeta kring olika kampanjer som går i linje med RealStars arbete, att motverka efterfrågan på sexköp. Fredagen den 2 juni åkte vår processledare Sandra Davidsson från Göteborg till Nacka för att medverka i ett program som sänds i skolans youtube-kanal men framförallt för att få se vernissagen ”-Tänk om…” som eleverna anordnade med alla sina produktioner.

Lärarna Maria Ramström, Peter Eriksson och Pedro Ordenes beslöt sig i höstas för att göra en lite annorlunda produktionskurs med de elever som hade valt kursen. De ville ha en riktigt kund som eleverna gjorde sina produktioner gentemot. RealStars har agerat kund och kommit med önskemål och krav vad gäller syfte, målgrupp och resultat. Under våren har olika representanter från RealStars besökt skolan och gett feedback. Att motverka efterfrågan på sexköp och människohandel är grunden i RealStars arbete och det var det som eleverna skulle fokusera på i sina produktioner. Resultaten var slående och professionella. Fokus på sexköparen, ansvar, ställningstagande och konsekvenser som kan följa av att köpa sex presenterades i tre filmer, två podcasts, flera kampanjaffischer och en instagramkampanj. Produktionerna kommer att lanseras under juli och augusti på RealStars facebook, instagram #forfair6 och på Creativity for Fair Sex så håll utkik efter dessa proffsiga produktioner. Låt er inspireras, röras och ta del av ett stort problem som ökar i samhället i Sverige och resten av världen.

Några utav elevernas röster kring vårens arbete:

  • Det var svårt till en början att fokusera på sexköparen istället för offret. Men det är superviktigt och efter vårat arbete nu så förstår jag varför. Det är ju inte de utsattas fel och för att stoppa sexhandeln och trafficking så måste ju personer sluta att köpa sex!
  • Alla män vi frågade om de ville ställa upp på foton, med censurerade ansikten, för vår affisch om att sexköparen kan vara vem som helst (kollega, far, vän etc.) så fick vi bara nej. Det var ingen som ville kopplas till sexköp. Det måste ju ändå visa på att sexköp är fel? Därför är det viktigt att det pratas om och det har vi verkligen fått göra i den här kursen.
Våga Säga Ifrån - Affishkampanj skapad utav dessa  tre duktiga tjejer!

Våga Säga Ifrån – Affishkampanj skapad utav dessa tre duktiga tjejer.

Tänk om… Loggan och kampanjen som en grupp skapade.

RealStars processledare Sandra Davidsson i studion på Nackas Mediagymnasium.

RealStars processledare Sandra Davidsson i studion på Nackas Mediagymnasium.

Att få höra om elevernas processer och tankar kring sexköp, övergrepp och jämställdhet är mycket värdefullt för RealStars projekt Fair Sex skolor, där elever och lärare tillsammans jobbar för att skapa en skolmiljö i enlighet med Fair Sex, sex på lika villkor.  Att skapa ett forum på skolan där det är okej och givande att prata om Fair Sex bidrar till att lyfta fram och klargöra när någon går över gränsen. Det blir ett ställningstagande och RealStars förhoppning om att eleverna kan stå upp för sina rättigheter och samtidigt utbilda sin omgivning och stärka värderingar för Fair Sex. Mediegymnasiet i Nacka visar verkligen på att kommunikation är nyckeln till en utveckling framåt både när det gäller jämställdhet, Fair Sex och att stoppa sexköp!

RealStars önskar alla eleverna som har deltagit i kursen GRATTIS till studenten och lycka till i framtiden! Som sagt håll utkik på Facebook under juli och augusti för att ta del utav elevernas produktioner!

Be Sociable, Share!