”Varje gång sexköparna betalar för sex lägger de pengar i den organiserade brottslighetens fickor”

Så säger Per Ottosson, kommissarie och enhetschef på länskriminalpolisen till Metro apropå rättegångarna mot de sex rumänska män som är misstänkta för att ha smugglat och sålt minst ett 15-tal kvinnor för sexuella ändamål i Göteborg.

Fallet i Göteborg visar på hur extremt lukrativ sexhandeln är; idag opererar en ny rumänsk liga, som säkerligen tjänar miljoner precis som sina föregångare, kring prostitutionsstråken i centrala Göteborg.

Och trots att fler sexköpare än någonsin fällts i Göteborg de senaste åren, mycket tack vare att polisen nu har de rätta verktygen att ingripa, är straffen för sexköp låga. Så låga att efterfrågan förblir stor och nya kvinnor ständigt rekryteras ifrån fattigare delar av Europa för att bemöta den.

Rättegångarna mot de sex åtalade männen är en prövning av den svenska lagen mot människohandel för sexuella ändamål. Endast ett fåtal domar av människohandel har fallit i Sverige sedan lagen införskaffades 2002. Samtliga av dessa domar har rört människohandel mot barn, vilket inte kräver samma starka bevisning att offret med våld eller otillbörliga medel förts till Sverige i syfte att utnyttjas.

Det är ytterst problematiskt att lyckas få någon fälld för människohandel. Fallet med de rumänska männen visar att flera av offren, de unga kvinnorna, haft relationer med någon av hallickarna och att det därför kan komma bli svårt att bevisa att hon lurats eller vilseletts in i prostitution. Kanske har hon rentav vetat vad hennes ”pojkvän” planerade att använda henne för och inte sagt Nej tillräckligt högt för att det ska räknas som att hon gjort motstånd.

Argumentationen låter förvånansvärt likt argument som använts kring våldtäkts-åtal i Sverige: ”Sa hon inte uttryckligen Nej så sa hon Ja”.

Sverige har tagit ledarskapet för Fair Sex genom sexköplagen. Vi är ett gott föredöme för andra europeiska länder. Men ändå kvarstår problemen även här, om än i mindre omfattning. Idag fälls många av de som bedriver människohandel endast för koppleri (det vill säga hallick-verksamhet), trots att många av de anmälda fallen varit av samma grova karaktär som det skildras i ”Lilja 4-ever”. Lagstiftningen måste bli lättare att tillämpa; så att fler kan fällas för de brott som de verkligen begått.

Och nu när allt fler länder diskuterar att ta efter den svenska sexköplagen bör vi skärpa straffen, som ett bevis för hur allvarligt vi faktiskt ser på just sådana brott.

/Matilda for RealStars

Be Sociable, Share!