Vad är vi värda?

Den här veckan är jag ledig innan jag åker tillbaka till skolan i Skottland och jag ser därför till att spendera mycket tid med min familj, jag har nämligen 6 småsyskon. Jag saknar dom hela tiden när jag är ifrån dom och det är också nu när jag är på väg att åka som jag reflekterar över hur mycket jag värderar och älskar dom.

Under mitt sabbatsår var jag och reste i Sydostasien (som varje svensk) men jag var även i Bangladesh och arbetade som volontär. Jag var i Dhaka, huvudstaden, och där kan man inte ta mer än några steg som vit utan att det svärmar med tiggare och nyfikna barn och vuxna. Det blev snabbt klart för mig att det var endast barn, handikappade eller kvinnor med nyfödda barn som tiggde. Jag frågade våra vänner som jag bodde hos om detta och dom berättade att det fanns stora kriminella nätverk som livnärde sig på tiggare. Det är män som skickar ut barnen och kvinnorna för att tigga och om dom inte kommer tillbaka med en viss summa pengar så får dom ingen mat. Man kan kalla dom för hallickar för det är precis vad dom är.

Det är samma format för tiggare i Bangladesh som det är för trafficking offer i Sverige. Dom flickorna som blir förda till Sverige får aldrig se de pengar de tjänar åt hallickarna, det finns inget ljus i den tillvaron som dom lever i.

Jag har inte sett trafficking men jag har sett hur flera tusentals barn och kvinnor lever under förtryck och tvingas till att gå på gatorna och tigga.

Jag har sett hur dessa barn ibland skiner upp och är överlyckliga över att få varsin apelsin. Det skär i hjärtat varje gång och att bo i Bangladesh fick mig att inse hur mycket ondska det finns i världen. För vem skulle kunna tvinga ut barn på gatan eller medvetet göra ett barn handikappat för att han eller hon ska få mer pengar på gatan? Precis så kan man säga om trafficking, för VEM kan tvinga flickor och kvinnor till prostitution?

Jag älskar min syskon mer än någonting annat. Det skär i hela hjärtat när jag tänker på att alla dessa utsatta människor också har varit och fortfarande är älskade av sin familj men deras värde har deras hallickar tagit ifrån dom.

Skriv på vår kampanj och stöd vår kamp mot trafficking!

Matilda Öhlin Knutsson för RealStars

Be Sociable, Share!