Unfair sex på allas läppar

Många barn utsätts för övergrepp. Låter det bekant?

Ett liknande blogginlägg gjorde vi före jul, då kring rörelsen ”prata om det” och Musikhjälpens kampanj mot handel med barn. Nu har något nytt uppdagats – vi har i senaste veckan läst om de övergrepp som Patrik Sjöberg och Christian Skaar Thomassen utsattes för som barn och ungdom av tränaren Viljo Nousiainen. Så obehagligt, så fruktansvärt och så modigt av dem att träda fram.

Hur kunde det hända? Barn är sårbara just för att de är barn, vuxna har ett ansvar att se till barnen och att ifrågasätta andra vuxna om barn far illa. Vi måste våga titta noga när det finns signaler som tyder på att allt inte står rätt till. Barnens rättigheter behöver värnas än starkare. Därför är det glädjande att UNICEF Sveriges arbetar för att barnkonventionen ska bli svensk lag.

Positiva event i veckan

Barnens Tält, ett forum vid Sergels torg där Expressen och UNICEF i samarbete lyft fram många viktiga frågor under senaste veckan.
Skolbarn har lärt sig allt om barnkonventionen och ledande politiker frågats ut om vad de gör för utsatta barn.

RealStars var inbjudna och kunde berätta om kampanjen Make Fair Sex Real.

Välgörenhetsgla mot trafficking. Veckan avslutas med en välgörenhetsgala mot trafficking på Frölunda torg som arrangerats av Moffa Ashar som går på  Hvitfeldtska gymnasiet. En konkret handling för att stoppa trafficking och utnyttjande av kvinnor och barn.

Moffa berättar, när vi pratar med henne på telefon, att det är handlingen mot trafficking som är så viktig, att det leder till förändring. Därför samlas också namn in mot trafficking under konserten.

En riktig stjärna, ett hoppfullt veckoslut!

Malin Roux

Be Sociable, Share!