Ukraine is not a brothel – Göteborgs Filmfestival

Realstars har tradition av att gå på Göteborgs Filmfestival där vi ser på filmer som berör temat Fair Sex och dess motsatser. Ukraine is not a brothel visades på Göteborgs Filmfestival och är regisserad av Kitty Green. Dokumentären visar en bild av insidan av den feministiska organisationen Femen.

I filmen får vi följa med de tjejer som protesterar barbröstade och får en inblick i Femen, där det inte bara kämpas mot den auktoritära regimen, patriarkat och kvinnligt förtryck, utan även för dess identitet. I dokumentärer så får vi följa med under flera protestaktioner och får se hur tjejerna blir behandlade.

Det stora avslöjandet i den här fascinerande dokumentären är att Femen, effektivt styrdes av en väldigt karismatisk man, Victor Svyatski. Det är en motsägelse till vad Femen står för och hur han i filmen uttalar sig om vad hans egentliga mål med organisationen är. I filmen säger Victor att han är ”Fadern av den nya feminismen” och tillsammans med andra uttalanden från honom i filmen ger det ett väldigt absurt intryck till honom.

Tyvärr säger en del av tjejerna i Femen att de känner sig psykologiskt fängslade av Victor och hade gärna velat att han tagit ett steg ner från sin ledande position men då Ukraina är så hårt styrt av män så tror dem att det hade det blivit svårt att bygga organisationen utan honom.

Idag har Femen startat upp sin organisation på fler håll i Europa och Victor finns inte längre kvar i organisationen.

Be Sociable, Share!