Följ med på ett av våra skolbesök med våra processledare. Under besöket hos Sigtuna Högskolan fjärde veckan i januari ställdes denna fråga av en elev. “Vad som är intressant är att varje gång jag pratar med killar om den här frågan svarar de på ett helt annat sätt än oss tjejer. Jag har aldrig träffat en tjej som tror att det finns den lyckliga horan på riktigt.”
Vi pratade hur kvinnor möter sexuella trakasserier och utsatthet i det dagliga livet. Är det därför kvinnor inte tror på den lyckliga horan?
Det är inte sällan att kvinnorna som hamnar i prostitution måste ta emot upp till 10 män dygnet runt. Eleverna uppmanades att överväga detta scenario: 10 främmande män som kommer med sin sexualitet, sina behov, sina önskemal, allt medan de som tvingas in i prostitution försöka överleva sexuella handlingarna sexköparna har betalat sin hallick att få.
Och statistik visar att “den lyckliga horan” finns inte på riktigt, åtminstone i de flesta fallen. Intervjuer med 854 i 2003 som levde eller hade levat i prostitution bland 9 olika länder visade att: 71 % hade varit utsatts för våld i samband med prostitution; 75 % hade varit hemlös någon gång i sitt liv; 68 % uppfyllde kriterierna för post traumatisk stress; 63 % hade varit våldtäkt; och 89 % ville lämna prostitution men hade inget annat sätt att försörja sig.[1]
Många elever blev inspirerad och överväger att göra någonting kreativ, till exempel en film eller en uppspelning, och har föjlt RealStars på facebook för att stödja RealStars arbeta.
Alla uppmuntras att bli agenter för Fair Sex genom att spela RealStars webbspel Fair Sex: Nätverket. Tack för ett engagerat och spännande besök Sigtuna Folkhögskola!
[1] Farley, M., Cotton, A., Lynne, J., Zumbeck, S., Spiwak, F., Reyes, M., Alvarez D., & U. Sezgin. (2003). ”Prostitution & Trafficking in Nine Countries: An Update on Violence and Post-Traumatic Stress Disorder” in M. Farley (Ed.) Prostitution and Traumatic Stress, Binghamtom, NY: The Haworth Press, Inc.