Tre frågor till Björn Ranelid

Björn Ranelid

Författaren Björn Ranelid har svarat på våra tre frågor.

1. Vad tycker du är viktigt i livet?

Det allra viktigaste i livet bortom all jämförelse är mänsklighetens framtid, och det är barnen. All kärlek, all omsorg ska vara för barnen. Det är ett vetenskapligt faktum att barnen är viktigast på jordklotet. Det är dom som ska skapa framtiden. Sen är respekten för medmänniskan viktig. Vi ska inte glömma bort att 1/3 av alla människor på jorden är antingen kines, indier eller afrikan. Ingen har bestämt att du ska födas i Sverige, vem som är din mamma och pappa och när det ska ske. Vi lever i ett extremt privilegierat land. 1/3 av Sveriges befolkning utvandrade mellan 1860 och 1920 utan krig, utan hungersnöd. Svenskar är det mest egocentriska folket som har utvandrat någonsin. I detta fall till USA. Nu kommer människor tillbaks till oss och då måste vi se till att uppföra oss anständigt och med respekt för hur världen ser ut idag när det brinner, och där finns barnen.

2. Vad skulle du vilja se mer av i samhället?

Jag vill se mer av kärlek, ömsinthet och omsorg, att vi satsar på skolor, äldreomsorg, sjukhus och bibliotek – det kallar jag för aortan i samhället. Dom kan visa upp hur många golfbanor dom vill för mig när jag åker runt i Sverige, det imponerar inte. Jag tittar på skolorna, sjukhusen, biblioteken och äldreomsorgen

3. Vilka utmaningar ser du för att komma åt trafficking och andra uttryck för unfair sex (olika former av övergrepp)?

Där har jag absolut klart för mig vad som gäller. Det vill säga att alla dom män som inte håller på med sådant och det vill säga flertalet av alla män, talar om för andra mänsina söner, sina vänner och bekanta att detta tolererar vi inte. Dom bästa apostlarna är män själva och dom unga pojkar som bliver män. Omsorg, mod, kunskap, pedagogik och upplysning är viktigt, men det viktigaste är praktisk etik. Praktisk etik, den måste man visa, den kan inte sägas, det är som matematik. Praktisk etik innebär att du sätter tumavtryck där du har varit. Män som respekterar kvinnor kan aldrig våldtaga en kvinna, köpa en kvinna och aldrig slå en kvinna.

Be Sociable, Share!