Tips om en viktig film: ”The Voice of the Voiceless”

The Voice of the Voiceless eller La Voz de los Silenciados visades på Göteborgs Filmfestival 2014. Den har visats och kommer att visas på flera festivaler världen över.  Håll utkik. Om du ser att filmen visas framöver ska du passa på att se den.

Filmen handlar om modernt slaveri. Här är det fattiga dövstumma som lockas från Latinamerika med falska utbildningslöften till New York City bara för att hamna som fångar hos kriminella som bedriver en organiserad tiggeriverksamhet i tunnelbanorna. Offren lever under vidriga förhållanden. Filmen är baserad på verkliga händelser.

Samtidigt som innehållet är oerhört aktuellt och starkt är själva filmen extremt kreativ och konstfull. Den är gjord i en svartvit stumfilmstradition och innehåller ingen dialog, allt för att spegla världsuppfattningen hos protagonisten – en dövstum, traffickerad kvinna i tonåren.

Filmen är helt enkelt ett måste. Jag har aldrig sett något liknande. ”Vackert och berörande” känns helt fel som beskrivande ord men jag kommer inte på något annat uttryck, mer än kanske ”helt förfärligt”.

Robert Schenck

Se vidare: https://lvdls.com/

Be Sociable, Share!