Thailand och sexturism

Prostitution och sexköpsmarknaden i Thailand utvecklades i samband med Vietnamkriget. Amerikanska soldater åkte till Thailand för lite R & R (rest and recuperation) och detta ledde till utvecklingen av Pattaya och senare Patong och Bangkok som ett av de största Red-light districts i världen. Soldater pratade ibland även om I & I i Thailand, intoxication and intercourse… Även idag utgör sexindustrin en stor del av Thailands turistindustri.

Turister som köper sex spenderar stora summor pengar inte bara på sex, men också på hotell, restauranger, barer, spa, utflykter etc. Vad många inte vet är att prostitution faktiskt är olagligt i Thailand, men tyvärr är den thailändska polisen mycket korrupt och går i många fall att muta.

Många av de utsatta tjejerna som befinner sig i Thailands sexindustri kommer från fattiga områden i norra Thailand. Fattiga burmesiska flyktningar utnyttjas också i Thailands sexindustri, och i många fall är dom trafikerade från Burma enbart för att bli offer för prostitution och trafficking i olika red-right districts. I 2009 kom filmen Mammut av Lukas Moodysson (https://www.imdb.com/title/tt1038043/) som beskriver just ödet till en av dessa tjejer från norra Thailand. Filmen rekommenderas stärkt!

Det florerar olika myter kring prostitution. En av de RealStars vill lyfta här är myten kring sexköparen som en enstöring, en ensam kille som inte får till det med tjejer, som är osäker och som inte får ligga. Om det finns ett ställe där man tydligt kan se att detta inte stämmer så är det i Thailand. Unga, snygga, socialt kompetenta, smarta killar köper sex eller hyr en ”flickvän” för semestern. Vart man än går, och även på öppen gata är prostitution tydligt i Pattaya, Patong och vissa områden i Bangkok. Jag träffade en av dessa tusentals killar som åker till Thailand för att köpa sex varje år på stranden i Patong. Anders hade visserligen åkt ensam till Thailand, men han var ingen socialt inkompetent kille. Han hade bra jobb hemma, var extremt duktig i triathlon och hade även barn med sin före detta flickvän. Vi råkade komma i kontakt med varandra då vi båda var ensamma på stranden. Anders var både rolig och smart, men också överraskande villig att dela med sig av sina erfarenheter. Efter lite för mycket alkohol kvällen innan hade han gått hem med en thailändsk kvinna som var i prostitution, till ett hotell. När jag frågade honom om han reflekterade kring kvinnor och prostitution i största allmänhet sa han att han egentligen inte gjorde det så mycket, men att tjejerna nog inte hade det så jättebra… Jag ville givetvis att Anders skulle tycka att det var ännu mer problematiskt att köpa sex än det han visade, genom någon form av tänkande kring kvinnors utsatthet. Men det gjorde han inte.

Vad som fascinerar mig mest när det kommer till prostitution i Thailand, speciellt på turistorter, är den totala öppenheten och skamlösheten. Västerländska killar går runt på stan med sina hyrda ”flickvänner”, på restauranger och barer är 50 % köpta ”par”. Barer med striptease finns överallt och både tjejer, killar och barnfamiljer blir konstant inbjudna till sk ping-pong shower (https://en.wikipedia.org/wiki/Ping_pong_show).

Vanlig praxis i barer är också att tjejen som jobbar som servitris/bartender också kan köpas ut för kvällen av kunder. En norsk barägare i Patong blev intervjuad om denna praxis och sa direkt att om han inte själv har denna extra service till kunderna kommer tjejerna att gå och jobba för en annan bar.

Linda Nordby för RealStars

Be Sociable, Share!