Tankar från vår volontär Edith Sjöberg

realstars-fair-fucking-sex-title-imageHej, till dig som läser detta. Jag har en fråga, har du nånsin sett ordet ”hora” kluddat på en vägg, hört någon skoja till en tjej om att ge henne ett föremål mot en kyss, sett pornografiska annonser på internet, sett reklam för kvinnor som erbjuds åka på gratis resor med rika män som betalar för allt, hört frasen ”bros before hoes”, hört kända poplåtar där de sjunger om att sälja sig själva, sett serier och filmer där statusmän sitter med ett antal prostituerade som pynt i bakgrunden eller sett filmer och serier där prostitution framställs som nåt glamouröst och självstärkande?

Dessa är alla små spår prostitution lämnar i vårt samhälle. Och du kan säkert komma på fler. Människohandel finns inte bara i vårt samhälle, den andas genom det och livnär sig på det. För prostitution är inte någonting som bara sker långt borta i nån annan stad, i nåt annat land eller nån annan kontinent. Det finns överallt. I ditt område, på din gata, i din umängeskrets, under din näsa, men ändå bortom ditt synfält.

Det har uppskattats att det idag finns 700 000 sexslavar i Europa och det rör sig uppåt. Trafficking har ökat betydligt de senaste decennierna och är idag världens tredje största smugglingsmarknad.

Hur kan det komma sig? Tja, folk blir mer giriga nuförtiden. Bränslet i traffickingmarknaden som till 80% består av sexhandel är just köparna. Studier har visat att 8% av män i Sverige och England har betalat för sexuella tjänster och att det i Spanien är uppåt 33%. Chanserna är alltså stora att du någon gång har umgåtts och socialiserat med en sexköpare. Och nej, det märks inte. Torskar kan se ut och bete sig hur som helst. De är av alla typer och bidrar alla med sitt lilla mynt till vad som är vår tids slaveri. Marknaden som traumatiserar och förstör livet för så många människor. Men ändå så är bara chanserna 0.00001% att brottslingarna ska bli dömda.

Sexslaveri sker överallt över hela världen men där det sker som mest är alltså i vårt fina Europa som vi ofta glorifierar för jämställdhet och mänskliga rättigheter. Därför är det viktigt att vi blir medvetna om hur verkligheten ser ut så vi kan göra nåt åt det. Det är ju trots allt därför vi alla är här. Det är därför du läser det här och det är därför jag skriver det här.

Be Sociable, Share!