Ta del av P1s viktiga dokumentär om “svensk sexhandel”

Mer än ett hundratal poliser, däribland insatsstyrkan, hundförare och kriminaltekniker, gör sig redo. Detta är ett av de största kopplerifallen i Sverige någonsin, och nu gäller det att samla in bevis för det som sker på de thaimassagesalonger som har fungerat som förtäckta bordeller.

Ovan får lyssnaren ta del av i P1s nyligen släppta dokumentär som heter svensk sexhandel. Del tre heter “Razzian mot massagesalongerna”. Här får man bland annat följa hur en salongsägare som har tretton thaimassagesalonger har främjat betalda övergrepp. Prostitution och “sexköp” har skett kontinuerligt på salongerna.

Efter att ha polisen upptäckt att en kvinna som äger 13 thaimassagesalonger dragit in stora summor pengar under kort tid granskade de även hennes salonger närmare. 

Sara Svensson, chef på människohandelssektionen i Region Väst berättar att man utgick från att kvinnorna som arbetar på salongerna var utsatta, men man behövde en större inblick i hur situationen såg ut. Man valde därför att låta sex manliga poliser köpa massage från salongen och låtsas vara kunder. Under besöken fick poliserna erbjudanden om diverse “sexuella tjänster”, vilket dokumenterades och användes som bevis. När det fanns tillräckligt med bevis valde de att genomföra ett tillslag med över hundra poliser, däribland insatsstyrkan, hundförare och kriminaltekniker.

På salongsdörrar stod det skyltat att sexhandel inte pågår. Men vid tillslaget hittades bevis på att det har skett sådan verksamhet. Ägarinnan till salongerna dömdes till tre år och tre månaders fängelse samt utvisning för grovt koppleri, och hennes partner dömdes till ett och ett halvt år för medhjälp. Poliserna lyckades dessutom identifiera några “sexköpare” genom DNA-bevis som fanns på plats. Tingsrätten menar att tusentals betalda övergrepp har skett på salongerna, men ingen av förövarna har åkt fast.

I en annan del av landet fick polisen tips om en kvinna som bedrivit en omfattande prostitutionsverksamhet och som omsatt stora summor pengar. På hennes hemsida fanns en så kallad “turnéplan” och en prislista. 

Polisen konfronterade 60 män som begått betalda övergrepp. Förövarna var mellan 20 och 70 år och var allt från småbarnsföräldrar till läkare och fabriksarbetare.

En ung kille i 20-årsåldern fick via tillslaget endast betala böter vilket är oerhört olyckligt. Det är ett straff som vi önskar kunde vara högre. Som vi tidigare rapporterat om finns det ett lagförslag som föreslås träda i kraft 1 augusti 2022 för att ta bort böter ur straffskalan för “sexköp”, och att istället införa ett fängelsestraff för betalda övergrepp vilket Realstars anser är i enlighet med allvaret i den här typen av sexualbrott. 

Be Sociable, Share!