Svenska Institutet sätter fokus på sexköparen

Vem köper egentligen sex? Den frågan har jag både ställt mig själv och diskuterat med mina vänner.
– En man med vit nätbrynja, med outhärdlig alkoholandedräkt. En smutsig typ som inte får ligga, skämtar en kompis.
Kanske är den ”skämtsamma” bilden en överdriven karikatyr över hur många tror att den ”typiska sexköparen” ser ut. Härjad, smutsig och utstött ur samhället.

Bilden av sexköparen i Kajsa Claudes ”Targeting the sex buyer. The Swedish example of: Stopping prostitution and trafficking where it all begins” visar en annan bild av vem det är som köper sex.

Claude har tagit del av Brottsförebyggande rådets rapport från 2008, som menar att sexköparna inte är en homogen grupp. De som betalar för sex är i olika ålder, från tonåringar till 80-åringar. Men framför allt är det män mellan 30 och 50, där hälften har en akademisk bakgrund och många har en bra anställning. Varannan köpare är i en relation eller gifta, och fyra av tio har barn.

Enligt boken kan sexköparen vara vem som helst – oavsett ålder eller samhällsklass. Kanske är det därför det är svårt att upptäcka.

Däremot kan jag rikta viss kritik till boken eftersom läsaren skräms upp. Det står att det kan vara någon du känner, en bekant eller en granne.
Jag tror att vi måste lita på att våra närmsta faktiskt inte begår den här typen av brott. Men vi måste däremot uppmärksamma när det faktiskt sker.

Det viktiga är istället att förebygga trafficking och prostitution. Men hur stoppar man det? Genom att män behöver ändra sitt beteende och sluta köpa sex, säger kriminalinspektör Kajsa Wahlberg i ”Targeting the sex buyer”.

Hur stoppar man då det beteendet? Jag tror att det går att förebygga, och där spelar skolan en stor roll. När jag gick i skolan visste jag knappt att prostitution och trafficking förekom i Sverige. Den (begränsade) bilden av kvinnan som säljer sex var lika skev som bilden av den sluskiga sexköparen. De få prostituerade i Sverige gick längs Malmskillnadsgatan i pälsjacka och skinnkjol. Och ansiktet var täckt av smink, långa svarta ögonfransar och chockrosa ögonskugga.

Genom att diskutera frågan och uppmärksamma den i skolan och för övrigt i samhället, blir ungdomar och vuxna mer medvetna vad som pågår. Då kanske inte bilden av sexköpare och prostituerade är lika skev, och då förstår vi att vi alla har ansvar för att prostitution och trafficking inte sker.

Elizabeth Granqvist för RealStars

Statement för Fair Sex här