SOU:n Ut ur Utsatthet – Betänkande av Utredningen om exitprogram för personer som är utsatta för prostitution

Under de sista månaderna 2023 satte den svenska staten äntligen sexuell exploatering på agendan och presenterade tre viktiga utredningar. Det handlar om starkare straffrättsligt skydd för unga, om exitprogram samt om den utsatthet som finns inom pornografin. Frågorna och utredningarna är avgörande för Sveriges arbete att bekämpa prostitution och vissa av de föreslagna åtgärderna har civilsamhället länge drivit. RealStars har givetvis läst och granskat utredningarna som vi sammanfattar i tre separata blogginlägg. Här kan du läsa om utredningen “Ut ut Utsatthet – Betänkande av Utredningen om exitprogram för personer som är utsatta för prostitution”

En välkommen utredning
I slutet av året presenterades den statliga utredningen “Ut ur utsatthet”. Det är en välkommen utredning för att hjälpa personer som utnyttjas i prostitution och som behöver ett adekvat stöd, skydd och inte minst exitprogram för att kunna ta sig ur en situation av sexuell exploatering. Utredningen är ett viktigt steg framåt då vi som arbetar för att bekämpa prostitution kan konstatera att flera länder ligger före Sverige, trots att den så kallade Equality model  bygger på kombinationen av kriminalisering av sexköp och exitprogram för dem som utnyttjas i prostitution. I Frankrike, som är ett föregångsland i frågan, har flera tusen personer fått stöd sedan 2016 och stödet har förändrat livet för många av dem som fallit offer för prostitutionssystemet.

Utredarens uppdrag
Utredarens uppdrag var att lämna förslag på utformningen och organiseringen av ett exitprogram för vuxna som utsätts i prostitution och människohandel respektive ett program för barn som utsätts för sexuell exploatering, samt en lämplig aktör för att förvalta programmen. Dessutom ingick det att granska hur Sverige lever upp till internationella åtaganden om identifiering, skydd, stöd och återvändande för offer för människohandel samt vid behov föreslå åtgärder för att utveckla det arbetet. 

Sverige lever inte upp till sina internationella åtaganden
Utredningen finner att Sverige på grund av brister i identifiering, skydd, stöd och vård inte kan anses uppfylla sina internationella åtaganden, något civilsamhället inklusive RealStars vittnat om länge. Ett exempel är kravet på att den som är offer för människohandel medverkar i en rättsprocess för att få rätt till ett tillfälligt uppehållstillstånd, något som står i strid med EU:s människohandelsdirektiv. Utredaren föreslår därför möjligheten till ett tidsbegränsat uppehållstillstånd om minst sex månader och max två år till personer som medverkar i ett exitprogram.

Uppmärksammar våldsutsatthet
I utredningen lyfter man ett av de största problemen när det kommer till identifiering och stöd till personer som utsätts för sexuell exploatering; att man idag inte ser dessa personer som våldsutsatta utan som delaktiga i sin egen utsatthet på olika sätt. Att förändra denna syn kommer göra en enorm skillnad för det bemötande målgruppen får samt vara ett viktigt steg i att öka identifiering och förbättra stödet till utsatta. 

Ett individuellt exitprogram med samordnare på socialtjänsten
För att säkerställa att personer som utnyttjas i prostitution och människohandel får det stöd de behöver föreslår utredningen ett tillägg i socialtjänstlagen som fastställer socialnämndens ansvar för att målgruppen får det stöd de behöver för att förändra sin situation. Det betonas att personer i prostitution ofta har en komplex problematik samt att olika individer har olika behov och förutsättningar, och att det därför inte är möjligt att skapa ett exitprogram som är lika för alla. Istället föreslår man att en utsedd samordnare vid socialtjänsten upprättar en individuell plan för exitprocessen där personer från exempelvis Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Mikamottagningar kan ingå.

Andra åtgärdsförslag:
– Specialiserad lågtröskelverksamhet riktad till målgrupperna, inklusive barn, ska utvecklas i varje län. Den ska kunna erbjuda behandling av PTSD och vara anpassad för målgruppens komplexa problematik.

– Yrkesverksamma inom framför allt skola, socialtjänst och hälso- och sjukvård ska få tydliga rutiner för att kunna ställa frågor om sexuell utsatthet för att lättare identifiera personer som utnyttjas i prostitution. 

– Den kommun som ansvarar för upprättande och genomförande av en persons individuella plan för att lämna utnyttjandet ska kunna ansöka om ersättning av statliga medel för kostnaderna. Det för att öka likvärdigheten i stöd landet över.

En tydlig förbättring för målgruppen
Realiseringen av dessa förslag skulle innebära ett stort framsteg och en tydlig förbättring för målgruppen, som i dagsläget ofta faller mellan stolarna. RealStars som länge har framhållit vikten av välfinansierade och välfungerande exitprogram är oerhört glada att regeringen äntligen satt frågan på dagordningen.

Saknas tydlighet kring skyddsbehov och civilsamhällets roll
Även om utredningen i grunden är välgjord, hade RealStars önskat lite mer tydlighet gällande vissa aspekter, inte minst vad gäller det akuta skyddsbehovet för vuxna i prostitution. Att barn behöver skydd från fortsatt utnyttjande tydliggörs på många ställen, men vuxna brottsoffers skyddsbehov betonas inte lika starkt. Vi saknar också skarpa förslag och riktlinjer för finansiering av kvinnojourernas och andra civilsamhällesorganisationers skyddade boenden (och övrigt stöd i exitprocessen) och hade gärna sett en riktad ekonomisk satsning på detta.

Viktigt att hitta förövarna – Frankrikes modell ett alternativ?
Slutligen hade det varit fantastiskt om exitprogram och kriminalisering av förövare kunde knytas samman genom att exitprocessen alltid inkluderar ett erbjudande om juridisk rådgivning där offret kan få stöd och hjälp att anmäla förövarna. Att få upprättelse kan vara en viktig del av exitprocessen, och dessutom skulle det leda till att fler kriminella kunde identifieras, åtalas och dömas. I Frankrike används hallickars och människohandlares förverkade tillgångar till finansieringen av exitprogrammen – en modell som vi gärna skulle se i Sverige.