Skolbesök i Stockholm och Malmö, hösten 2016

Som ny processledare på Realstars i Stockholm och Malmöområdet har jag hunnit med att hålla mina första workshops ute på skolor under november och december. Och vilket engagemang jag har fått vara med om! Det är så tydligt att elever vill och behöver prata om dessa frågor. Jag börjar alltid prata om trafficking och prostitution innan jag går vidare och pratar mer om saker som ligger närmre elevers vardag. Normer i samhället, värderingar, sexuella trakasserier och gränser för detta pratar vi mycket om. Många elever, både tjejer och killar, berättar tyvärr hur vanligt det är att nakenkort sprids på Snapchat och Instagram och många berättar också hur vanligt det har blivit att skicka ”dick-picks”. Vissa berättar om sina killkompisar som inte alls förstår hur kränkande det kan vara att få en ”dick-pick” skickad till sig.

Det känns ändå mycket hoppfullt att vara ute på skolor då våra workshops skapar fantastisk bra diskussioner kring dessa ämnen! Även om inte alla är eniga om att det t.ex. faktisk är kränkande att skicka en ”dick-pick” så märker jag att alla lyssnar in sig i diskussionen och börjar tänka lite. Jag hoppas och tror att det kan vara början på att se sitt eget beteende eller sina kompisars beteende med något mer kritiska ögon. Framför allt hoppas jag att eleverna fortsätter att prata om dessa frågor efter min workshop.

Till slut vill jag lyfta fram Rudbeck gymnasium i Sollentuna som hade en stor MR-dag på skolan den 9 december. Vilket oerhört spännande koncept! Realstars var en av många organisationer som var inbjudna till skolan för att prata om mänskliga rättigheter. Det märktes väl att eleverna var taggade och nyfikna på frågor kring mänskliga rättigheter och vi hade flera väldigt bra diskussioner.

Arbetet med att skapa Fair-Sex skolor fortsätter 2017 och jag hoppas på att få besöka ännu fler skolor och därigenom vara delaktig i många fler lärorika diskussioner. Nu mot slutet av december har jag också hunnit med att besöka skolor i Malmö och jag hoppas på att få spendera mera tid i Malmö under 2017!

Be Sociable, Share!