Sexdebatt om Fifty shades of Grey

Bokomslag 50 Shades

Omslagen till triologin om Christian och Anastasia

Förra veckan deltog REALSTARS i Kulturhusets evenemang Sexdebatt och filmvisning: Fifty shades of moralpanik? Efter en specialvisning av Ceremonin som handlade om Catherine Robbe-Grillet, Frankrikes mest berömda dominatrix hölls en paneldebatt. Sexrådgivaren Katerina Janouch, regissören Lina Mannheimer, journalister Quetzala Blanco samt debattören och BDSM-utövaren Zandar Hedlund diskuterade framförallt: är det rimligt att koppla ihop 50 shades av grey filmen med BDSM?

Catherine och andra BDSM-utövare säger att BDSM innebär samtycke från både den dominanta och den undergivna partner. Men som sades av en av deltagarna ”Filmen beskriver inte ett BDSM förhållande … De [Christian och Anastasia] har alltså knappt träffats när han börjar hota och slå henne … och redan på andra dejten har han en lista av vad hon måste göra.” Problemet med filmen och dess popularitet blir att det finns många som inte är tillräckligt kunniga om skillnaden mellan BDSM och sexuellt övergrepp. Genom att betrakta 50 Shades som BDSM, glorifieras sexuellt våld, och det blir lättare för individer att hamna i situationer som de tror är BDSM men egentligen är sexuellt övergrepp.

Hollywood skapar felaktiga förväntningar

En paneldeltagare poängterade att Hollywoods varumärkning av filmen 50 Shades är ett stort problem eftersom filmindustrin definierar vad som är romantiskt eller inte. Förhållandet mellan pornografiindustrin och sexualitet har samma problematik. Filmen anklagas för att inte förmedla grundtanken i BDSM ”säkert, tillräkneligt och med samtycke” utan visar istället sexuella övergrepp och ojämlikt maktutövande som även spiller över i övriga aspekter av förhållandet. Det finns en fara i att gränserna mellan sexuell praktik och misshandel löses upp genom skildringar som 50 Shades. Många unga tjejer får kanske sin första introduktion till romantik från böckerna och filmen, vilket är bekymmersamt då de saknar referensramar för en kritisk utvärdering av filmens budskap. Om samhället felaktigt förmedlar vad BDSM är finns stor risk att ungdomar hamnar i situationer de inte kan kontrollera eftersom de inte förstått att det ska ske på lika villkor.

En film som förstärker förväntade könsroller.

En annan vinkel som framhävdes under panelsamtalet var att filmen inte bara handlar om sexualitet, utan förstärker fantasibilden som visas av Hollywood av den unga kvinnan som inte tycker hon är vacker och sedan träffar en framgångsrik snygg kille. Hur skulle allmänheten reagerat om Christian varit berusad vid övergreppen eller om han varit mycket äldre? Skulle 50 Shades of Grey betraktas som sexuella övergrepp snarare än BDSM varit större om så vore fallet? Ur ett samhällsperspektiv är det problematiskt att skapa stereotypa förväntningar utifrån våra kön. Om vi ska kunna förändra synen på sexköp och kvinnors rätt till sina egna kroppar måste också männen involveras och förändra sin syn på vad det innebär att vara man.

Samhällsvärderingar av samtidskonst

Filmen har startat en intressant debatt som enar motståndare från många olika grupper. Debatten och engagemanget i sig visar att filmen belyser ett ämne som kittlar och både berör och upprör oss som samhälle. Den ger oss tillfälle att definiera oss själva i relation till den världsbild som filmen målar upp. Värt att komma ihåg är att 50 Shades serien började som fan-fiction till Twilight sagan vilket kanske förklarar Christian och Annas personbeskrivningar till stor del. Han är egentligen en missförstådd vampyr och hon en djupt förälskad dödlig flicka. Det som är viktigt att belysa i debatten är att det handlar om fiction. De ungdomar som tar del av detta måste förstå att det är en författares tolkning av en möjlig verklighet och inte en manual för en sexuell (eller annan) relation.

En annan reflektion är att idag reagerar vi i samhället inte längre på det övervåld som porträtteras i många filmer och böcker. Kanske för att det tidigare funnits viss debatt kring ämnet och vi tror att vi som samhälle ändå lyckas markera att våld inte är accepterat i verkligheten. Förhoppningsvis kan filmen bidra till att skapa en samhällsdebatt kring sexuella relationer och övergrepp för att stärka arbetet för en värld fri från trafficking. Målet måste vara att sex är alltid på lika villkor och med ömsesidighet mellan de inblandade parterna. Fair sex för alla människor helt enkelt.

Be Sociable, Share!