Sårbarhet på sociala medier

RealStars volontär Louise Zackrisson funderar kring hur Fair Sex fungerar på internet.

Sociala medier kan vara ett bra verktyg för att dela upplevelser, få information och hålla kontakt med vänner och familj. Sociala medier är däremot också en kanal för trafficking nätverk att relativt enkelt och säkert hitta nya offer.

Offren är ofta unga och invaggas i en falsk trygghet. Bilder och konversationer känns harmlösa på nätet. Det är troligtvis allt det positiva du har i tankarna när du lägger upp en bild eller får nya kontakter via till exempel instagram eller facebook.

Att avslöja personlig information på nätet kan däremot slå tillbaka. Det är det dessa kriminella organisationer utnyttjar, möjligheten att identifiera, kontakta och kommunicera med nya offer.

Grooming, det vill säga då en vuxen tar kontakt med barn i sexuellt syfte, får också en plattform i sociala medier. Vad som till en början kan verka tryggt utvecklar sig snart till utpressning, sexuellt utnyttjande och övergrepp.

Fenomen som ”cyber-prostitution” ställer nya krav på samhället. Ungas medvetenhet och kunskap är centralt, men också att unga får möjligheten att känna sig säkra på nätet.

Åtgärder tas för att stärka säkerheten på sociala medier av stat, myndigheter och leverantörer men fler behövs. Även sätt att använda sig av information för att sätta stopp för fortsatt utnyttjande av unga internetanvändare.

Sårbarhet kan vändas till styrka. Det ska inte finnas några enkla och säkra sätt att hitta nya offer för prostitution och sexuella övergrepp.

Om du vill engagera dig mot sexuella övergrepp på internet kolla in RealStars projekt KIM. Vår Fair Sex agent som agerar visselblåsare på internet.

Be Sociable, Share!