Realstars på Nordiskt Forum i Malmö

Nordiskt Forum i Malmö samlade ett 20.000 personer i helgen och bjöd på ett mångfacetterat utbud av aktiviteter och perspektiv om jämställdhet och feminism. Från Realstars var vi fem personer som under fyra dagar bemannat montern i 28 timmar och förde ut vårt budskap Fair Sex mot trafficking.

Vi hade ett seminarium på söndagen med ett spännande program där Hotel Flora, det första Fair Sex-märkta hotellet var på och berättade om samarbetet med Reasltars och hur de arbetar mot prostitution och trafficking. Skånepolisen berättade om sitt arbete mot trafficking och vi fick också lyssna till hur en organisation på Island stoppat sk Champagnebarer som visade sig vara prostitution (ingen chatt med kvinnor).

Hur tänker en sexköpare och hur rättfärdigar de sexköp? Två studenter gav oss svaren genom att de intervjuat fem sexköpare. Under forumet var vi alla från Reasltars ”Agenter för Fair Sex” och inspirerade många att ta ställning och skriva under vår kampanj för ett Europa fritt från trafficking.  Vi ställde ut ungdomars kreativa utryck, konst och idéer för FAIR SEX som gymnasieskolor bidragit i vårt arvsfondsprojekt.

Vi skapade också på plats i Verkstan där många gjorde collage. Det känns också kul att vi sålde T-shirtar som nu syns på gatorna i Oslo, Trondheim och Köpenhamn och knappar som hamnat i så vitt skilda ställen som Zambia, Finland och Island.

Vi mötte kvinnor som engagerar sig i kvinnojourer, oftast som volontärer, som jobbar som lärare, på förskola och med unga med handikapp. Jurister som specialiserat sig på lagstiftning om sexköp kvinnor som berättar om studentdiskussionerna ’68.

Nordiskt Forum blev en viktig mötesplats för oss som vill stärka kvinnors mänskliga rättigheter. Nu hoppas vi att det blir mer verkstad och ger avtryck i förbättrad jämställdhet.

Be Sociable, Share!