RealStars på föreställningen ”Bakom stängda dörrar”

BakomStängaDörrar

Catharina Gallon som ”Moa” i föreställningen ”Bakom stängda dörrar”. Fotograf: Andreas Unemark.

 

I fredags var RealStars på föreställningen ”Bakom stängda dörrar” av och med Catharina Gallon från Scenkonst Quinna. Scenkonst Quinna arbetar med projekt och produktioner som har fokus på samhällsfrågor och genus- och jämställdhetsfrågeställningar. Berättelsen kretsar kring Moa, LittleRainbowMoa14 som hon kallar sig på nätet.  Moa är utsatt för sexuell grooming (en vuxen tar sexuell kontakt med ett barn), hot och övergrepp av en man i 50-års åldern som låtsas vara ”Simon 18 år” på nätet. Moa blir kär i Simon och de bestämmer sig för att träffas. Vad som sedan följer slår Moas liv i spillror och sedan en lång kamp för vägen ut. Föreställningen belyser den utsattes perspektiv och förmedlar de starka känslor av förälskelse och behovet av bekräftelse, känslor som sedan förvandlas till skuld och skam efter övergreppen. Jag får en klump i magen, det träffar rakt in och får oss att förstå hur själva groomingen går till, hur förövaren systematiskt får barnet att fastna på sin krok. Efteråt bearbetar och diskuterar jag och mina vänner länge för att smälta denna gripande föreställning! Vi passade på att ställa några frågor till Catharina Gallon för att höra mer om projektet:

 

Varför ville du göra en pjäs om detta ämnet?

Det enkla svaret är att jag tycker att det är ett så viktigt ämne! Ett ämne som jag önskar att fler vågade tala om. Tala med varandra och tala med barnen. Jag har även ställt mig frågan, vilket ansvar har konsten? Vilket ansvar har scenkonsten att synliggöra dessa berättelser? Berättelser som kan vara så svårhanterliga att förstå att vi kanske hellre styr bort de från oss själva. Jag anser både som dramatiker och skådespelare att scenkonsten har ett ansvar att plocka upp dessa historier. Placera förstoringsglaset på dessa frågor och bjuda in alla. Sedan har det varit väldigt viktigt för mig att berätta utifrån den utsattes perspektiv, att låta offrets röst höras.

Vad har varit svårast med att skapa en föreställning om ett sånt här ämne?

Det svåraste har nog varit att försöka kapsla in allting som berör sexuell grooming, övergrepp, hot och makt. Eftersom ämnet och berättelserna som jag har tagit del av rymmer så ofantligt mycket, så många olika delar, men lika viktiga för helheten. Jag har även känt under processens gång att människor känner att det här ämnet är jobbigt, tungt och svårt att närma sig. Så det har varit en balansgång att skildra verkligheten men ändå känna att publiken orkar vara med under hela pjäsen.

Vad har varit mest givande för dig i skapandet och utförandet av föreställningen?

Drivkraften genom föreställningen och projektets alla delar har varit att vi ska lyfta ett viktigt ämne och det har varit utan tvekan väldigt givande. Även att jag träffat och mött så många kunniga, drivande människor under projektets gång som velat hjälpa och bidra med deras profession. Att få möjligheten att rikta strålkastarna på en tematik som sällan gestaltas på en teaterscen. Det har varit givande att med varsam hand försöka skildra en verklighet som många unga lever i idag.

Hur tycker du att Scenkonst Quinna kan spela en viktig roll i att lyfta ämnen som grooming?

Scenkonst Quinna genomsyras ju av lusten att berätta – om samhället, verkligheten, om det lilla och om det stora. I vår verksamhet vill vi ifrågasätta, undersöka, leka, kasta ljus på smutsen och skaka om. Jag tror att scenkonsten kan göra det obegripliga på något sätt lite mer begripligt och där trot jag att Scenkonst Quinna och projektet kan spela en viktigt roll i att hjälpa till att belysa det här ämnet.

Vad betyder Fair Sex för dig, och vad tycker du vi bör göra för motverka motsatsen alltså unfair sex?

Fair Sex sker med en ömsesidig respekt för varandra, där alla inblandade har sagt ja till sex. Det ska kännas härligt och bra i kroppen och en ska kunna avbryta, ändra sig och stoppa när som helst och det ska respekteras. Det är inte Fair Sex om någon känner sig utnyttjad, tvingad, hotad eller pressade till att ha sex. Det är en svår fråga. Men, återigen skulle jag vilja säga att det är så viktigt att prata om det -både i det stora sammanhanget men även i skolan, hemma och att kunskap finns att hitta. Tala, reagera och att våga agera. Det finns så många fantastiska föreningar och organisationer som verkligen gör skillnad i frågan, inte minst RealStars! Vi alla behöver ju tänka ’Vilken värld är det vi vill leva i?’.

 

Vi i RealStars tycker precis som Catharina att det är oerhört viktigt att grooming och sexövergrepp på nätet blir uppmärksammat. Vårt initiativ Fair Sex online och vår Fair Sex-agent Kim har skapats för att motverka sexövergrepp och stärka Fair Sex på nätet. På vår sida www.fairsexonline.se kan du läsa mer om övergrepp på nätet, göra ett quiz om grooming, lära känna agenten Kim samt spela ”Fair Sex-nätverket” och kanske själv bli agent. Om du vill bli en av våra Fair Sex-agenter eller om du vill att vi ska komma ut och föreläsa på skolor skickar du din intresseanmälan till tipsakim@realstars.eu, så hör vi av oss.

Sex ska ske på lika villkor, utan tvång eller våld, i alla situationer och för alla människor runt om i världen, Fair Sex helt enkelt!

Be Sociable, Share!