Realstars på bokmässan 2016 – boklotteri och skattjakt

För tredje året i rad fanns Realstars på plats när Bokmässan öppnade sina dörrar förra helgen. Vi var ett blandat gäng av styrelsemedlemmar och frivilliga som taggade till tusen med skattjakt och boklotteri.

Vi mötte detta hav av mer eller mindre kulturintresserade helgflanörer och jag vågar påstå att vi alla kände att vår mission om ett Traffickingfritt Europa gick ända fram – ”Hur kan man inte skriva under på det?” var nog helgens vanligaste kommentar i våran monter. Det roliga var att så många nu känner igen oss och vet vilket viktigt jobb vi gör – ”Ni har varit ute på vår skola å det var jättebra” fick vi höra från många skolungdomar – det värmde ett lärarhjärta!

Det finns många reflektioner man kan göra efter två heldagar i Realstars tjänst på Bokmässan – varför är det en kraftig majoritet kvinnor i alla åldrar som bryr sig om ”våra” frågor? Nästan alla kvinnor som vi stötte på såg det nästan som sin plikt som medmänniska att skriva på våra petitioner och bidra med pengar. Med flera lysande undantag var det dock betydligt svårare att fånga de förbipasserande gubbarnas blickar för att på den vägen få den kontakt som annars var så lätt att få under dessa dagar.

Alla vi stjärnor som stod i vår monter gjorde så klart samma konstaterande och en del försökte sig på teorier om att det finns hos vissa män en obekväm kollektiv skuld som vi alla män bär på när det kommer till globalt sexuellt förtryck mot kvinnor. Jag vill själv bekänna mig till denna förklaring men tänker samtidigt att då borde ju inte steget mot manlig upprättelse vara längre än att engagera sig i Realstars – om än bara genom att skriva på en petition eller köpa en lott. En annan roligare iakttagelse vi gjorde var när vi stolt förklarade vår stjärnvinst i skattjakten – en lunch på tu man hand med Björn Ranelid. Att Bokmässans affischpojke – denne superlitteräre he-man delar upp den svenska befolkningen i två läger hade man ju på känn och det fick man med råge bekräftat bland alla de som stannade upp vid vår monter – nej, är det verkligen sant! utbrast en hoppfull kvinna medan hennes man krasst konstaterade; ”äta lunch med honom – då hade man väl inte fått en syl i vädret”. Vem vet – kanske frun får chansen att ge svar på tal där. Nu är det mindre än ett år kvar till nästa Bokmässa – då ses vi i Realstars monter!

Tack för ordet/Torbjörn Johansson, Ordförande Realstars

Bilderna på Realstars gänget och några av besökarna som tog ställning.

dsc00383 20160924_162942 img_0293
Be Sociable, Share!